De ce sa vezi acest obiectiv?
Pentru că este un muzeu dedicat marelui sculptor Ion Jalea, care şi-a realizat operele cu o singură mână!
- Este în Constanţa, judeţ Constanţa
- Anul înfiinţării: 1968
- Deschis turiștilor cu taxă de vizitare.
- Constructor/ Autor: Victor Stephănescu
- Condiții de vizitare: conform programului de vizitare
Muzeul de sculptură „Ion Jalea” se află în Constanţa, în apropiere de catedrala „Sfinţii Petru şi Pavel”, fiind găzduită într-o clădire ce poartă amprenta stilului arhitectural brâncovean. Clădirea a fost ridicată la începutul sec. al XIX-lea, operă a arhitectului Victor Stephănescu, care a proiectat Muzeul Naţional de Geologie din Bucureşti, Palatul Cercului Militar Naţional din Bucureşti, Cazinoul din Mamaia sau Marea Moschee din Constanţa.
Muzeul a fost înfiinţat în anul 1868, în urma donării de către artist a lucrărilor sale, în număr de 108. Ulterior, patrimoniul muzeului a fost îmbogăţit după anul 1968, în urma donării realizate de către familia artistului, ajungându-se la peste 200 de opere.
Lucrările sale reprezintă sculpturi, statui, busturi, reliefuri, desene şi schiţe şi evocă teme din folclor, mitologie şi război.
Parterul şi etajul muzeului prezintă vizitatorului opere originale ale artistului, precum şi machete. La subsolul muzeului este expusă o statuie împunătoare care o înfăţişează pe regina Elisabeta. Şi la Muzeul de Artă Constanţa, în subordinea căreia se află Muzeul de Scupltură „Ion Jalea” sunt expuse câteva din lucrările artistului.
Ion Jalea a văzut lumina zilei în data de 19 mai 1887 în Casimcea. A urmat Şcoala de Meserii şi Arte şi Academia de Arte Frumoase din Bucureşti unde i-a avut ca profesori pe sculptorii Frederick Storck şi Dimitrie Paciurea. Studiile universitare le începe la Paris, însă nu le termină căci este chemat la război. Soarta face ca în lupta de la Mărăşeşti din august 1917 să fie grav rănit şi să-şi piardă mână stângă, însă acesta nu renunţă la pasiunea de a sculpta şi continuă să-şi creeze operele cu mâna dreaptă.
În 1919 se reîntoarce la Paris, unde îşi continuă studiile până în anul 1922. Aici va lucra şi în atelierul renumitului sculptor francez Antoine Bourdelle (1861-1929). În anul 1923 se întoarce în ţară. În anul 1955 a fost numit membru al Academiei Române.
Printre operele sale se numără: compoziţiile alegorice „Căderea îngerilor” şi „Căderea lui Lucifer”, Monumentul eroilor ceferişti din Bucureşti, statuia „Lupta lui Hercule cu Centaurul” din Parcul Herăstrău (Bucureşti), statuia lui Spiru Haret, statuia lui George Enescu, Monumentul soldaţilor fracezi căzuţi în România, Monumentul Infanteriei, basoreliefurile „La arat”, „Împărat şi proletar”, „Tărancă” ec.
Ion Jalea s-a stins din viaţă în data de 7 noiembrie 1983.
Preț intrare |
Orar de vizită |
5 RON |
Vara: Miercuri – Duminică: 10:00-18:00
Iarna: Miercuri – Duminică: 09:00-17:00
Luni, marţi: închis
|
Date de contact: Str. Arhiepiscopiei nr. 26, Constanţa, judeţ Constanţa, nr. telefon: 0241.618.602. |