De ce sa vezi acest obiectiv?
Pentru că e cea mai veche şcoală din Transilvania!
- Este in Sighişoara, judeţ Mureş
- Construit în sec. al XVI-lea
- Deschis turiștilor fără taxă de vizitare.
- Condiții de vizitare: tot timpul anului
Şcoala din Deal îşi are începuturile în sec. al XVI-lea, fiind una dintre cele mai vechi şcoli din Transilvania, unde a studiat printre alţii, omul de ştiinţă Hermann Oberth (1894-1980), consideraţi unul dintre părinţii fondatori ai astronauticii.
După cum sugerează şi numele şcolii, aceasta este poziţionată pe un deal şi şi-a deschis porţile între anii 1607-1608, peste câţiva ani, în anul 1619, urmând să se mai ridice o nouă clădire lângă cea existentă ce avea la bază un turn de apărare care aparţinuse unei fortificaţii mai vechi. Clădirea purta inscripţia Schola Seminarium Republicae-1619.
În anul 1620, clasele medii ale şcolii au fost organizate după modelul celor mai importante trei şcoli din Transilvanie acelor vremuri, şi anume din Braşov, Sibiu şi Bistriţa, astfel că cei care absolveau această şcoală aveau dreptul de a se merge la orice universitate.
Începând cu anul 1652, pe lângă rector, şcoala va avea şi un lector. În anul 1676, un mare incendiu va arde trei sferturi din clădirile oraşului Sighişoara, şcoala rămânând intactă, însă efectul a fost de reducere a numărului de elevi.
În anul 1642, se construieşte „Scara elevilor”, o scară acoperită cu 300 de trepte, care şcoala de Oraşul de Sus. În prezent, ai mai rămas 175 de trepte, iar lângă Şcoala din deal se află Biserica din Deal, ridicată între anii 1345-1525 şi fiind a patra biserică gotică ca mărime din Transilvania.
La absolvirea şcolii, elevii primeau o recomandare, după ce trebuiau să ţină o cuvântare liberă şi publică. În anul 1686, şcoala avea şi bibliotecă.
De-a lungul timpului, şcoala a continuat să se dezvolte şi să se tranforme, astfel că limba de predare a ajuns să fie limba germană.
În anul 1790, s-a construit clădirea actuală, însă iniţial doar cu parter şi un etaj, pe care încă se mai păstrează inscripţia de la intrare: „Patriae Filiis Virtuti Palladique Sesse Voventibus Sacrum” („Fiilor patriei dedicaţi virtuţii şi înţelepciunii să le fie sacru lăcaş”.
În anul 1832, şcoala va fi împărţită în trei, după cum urmează: un seminar pentru învăţători şi predicanţi, şcoală cetăţenească şi „şcoală de învăţaţi”.
După anul 1850, Şcoala din Deal era şcoală gimnazială, la care puteau merge şi elevi de altă religie. De asemenea, se introduc şi materiile facultative de studiu al limbii maghiare şi române.
În anul 1902, clădirea principală a şcolii se reconstruieşte şi suportă transformări, fiindu-i adăugate încă un etaj. Îşi schimbă denumirea în Gimnaziul Episcop Teutsch, după numele fostului rector, George Daniel Teutsch.
Între anii 1924-1925, ca urmare a uniriii Transilvaniei cu România, Gimnaziul Episcop Teutsch adoptă legile şcolare din România.
Şcoala din Deal s-a aflat în principal sub administraţia Bisericii Evanghelice, cu excepţia regimului comunist şi a anilor 1942-1945, când a fost preluată de Grupul etnic german din România.
În anul 1948, s-a adoptat reforma şcolară, fapt ce a însemnat preluarea şcolii de către stat, astfel că Gimnaziul Episcop Teutsch a devenit Şcoala pedagogică germană. Din anul 1956, a devenit Şcoală medie mixtă cu clasele 8-11. Începând cu anul 1952, şi-a schimbat titulatura în Liceul nr. 2, devenind şcoală română cu secţia germană. Ulterior, şi-a schimbat titulatura în Liceul Joseph Haltrich, Liceul industrial Joseph Haltrich (1980) şi Liceul teoretic Joseph Haltrich (1989), denumire pe care o poartă şi în prezent.
Date de contact: Strada Scării, Sighişoara, judeţ Mureş. |