De ce sa vezi acest obiectiv?
Pentru că este o instituţie culturală ce adăposteşte opere de artă valoroase ce datează de la începutul sec. al XIX-lea şi care oglindesc vremurile de altădată!
- Este în Târgovişte, judeţ Dâmboviţa
- Anul înfiinţării muzeului: 1971
- Deschis turiștilor cu taxă de vizitare.
- Anul ridicării clădirii: 1892-1894
- Constructor/ Autor: Baldassare Vignossa Giovanni
- Cod monument Istoric: DB-II-m-B-17238
- Condiții de vizitare: conform programului de vizitare
Muzeul de Artă Târgovişte este găzduit într-una din cele mai vechi şi mai frumoase clădiri din oraş, ce datează de la sfârşitul sec. al XIX-lea, operă a arhitectului Baldassare Vignossa Giovanni. Stilul arhitectural al clădirii este o combinaţie între cel clasic şi baroc. Interiorul clădirii fascinează prin somptuozitatea creată de stucaturi, picturi şi plafoane pictate.
Destinaţia iniţială a clădirii a fost de a adăposti Prefectura judeţului Dâmboviţa, care din anii 1970 a fost mutată într-un spaţiu mai mare. Aici a fost găzduită ulterior până în anii 1980 Secţia pentru Adulţi a Bibliotecii judeţene. Ultima destinaţie a clădirii a fost de gazdă pentru Muzeul de artă, care, în prezent, aparţine Complexului Naţional Muzeal Curtea Domnească. Muzeul a funcţionat până în anul 1998, fiind închis din cauza stării avansate de degradare în care ajunsese. Abia în anul 2009 muzeul a fost redeschis.
Una dintre sălile remarcabile din punct de vedere arhitectural este Sala de Consiliu, care poate fi accesată din cinci părţi, deasupra fiecăreia fiind pictat câte un peisaj cu monumente reprezentative ale oraşului. Pereţii interiori ai sălii sunt bogat pictaţi cu motive necolasice, cu influenţe ale barocului italian.
Expoziţia muzeului este una modestă, însă valoroasă, ce cuprinde opere ce datează de la începtul sec. al XIX-lea, reprezentată de artă veche românească (pictură cu subiect religios, , artă decorativă şi pictură de şevalet.
Printre marii artişti ale căror opere sunt expuse se numără Gheorghe Tăttărescu, Nicolae Grigorescu, Sava Henţia, George Demetrescu Mirea, Ştefan Vasilescu, Gheorghe Petraşcu, Nicolae Tonitza, Nicolae Dărăscu etc, artişti care au contribuit enorm la patrimoniul cultural al ţării.
Aşadar vizitatorul poate admira de la pictură cu subiect religios, icoane (din sec. al XVIII sau de la începutul sec. al XIX-lea) la pictură de şevalet, portrete realizate în tehnici variate, de la tempera şi lemn la pastel şi ulei pe diferite suporturi.
Preț intrare |
Orar de vizită |
Adulţi – 7 RON
Taxă fotografiat:
– pentru amatori – 15,00 RON/h/aparat
– pentru instituţii profesioniste – 25,00 RON/h/aparat
Taxă pentru filmat
– pentru amatori – 40,00 RON/h/aparat
– pentru instituţii profesioniste:
750,00 RON/h/aparat pentru spaţii din exteriorul clădirilor
1500,00 RON/h/aparat pentru spatii interiore
Taxă pentru cercetări arheologice – 15,00 RON/mp.
Taxă pentru închiriere spaţii – 120,00 RON/h
Taxă ateliere şi programe educative pentru copii şi adolescenţi – 5 RON/atelier
|
Iarna: Marţi- Duminică: 9:00 – 17:00 Vara: Marți – Duminică: 08:00 – 16:00 Luni: închis |
Date de contact: Calea Domnească nr. 185, Târgovişte, judeţ Dâmboviţa, nr. telefon: 0245.612.877. |