De ce să vezi acest obiectiv?
Petru că este prima și cea mai veche fabrică de bere din Timișoara!
- Este în Timișoara, Județ Timiș
- Construit în 1718
- Deschis turiștilor fără taxă de vizitare.
- Autor: Prințul Eugeniu de Savoia
- Condiții de vizitare: doar cu ocazia Porților deschise
Fabrica de bere Timişoreana este legată de numele Prinţului Eugeniu de Savoia, care a venit cu iniţiativa construirii fabricii, din două motive, unul dintre acestea fiind de a aproviziona armata austriacă cu bere şi a doua de a suplimenta apa potabilă din oraş. Fabrica de bere din Timişoara se află în cartierul Fabric, fiind atestată ca prima fabrică de bere din România, cu o tradiţie şi calitate desăvârşită pentru români.
După anul 1872, fabrica de bere a fost achiziţionată de timişoreni. Anul 1890 devine un an de cotitură în istoria fabricii, aceasta fiind distrusă până la temelii în urma unui incendiu, însă odată cu reconstrucţia sa, va fi dotată cu tehnologie de ultimă generaţie, din aceea vreme.
Timp de peste un secol această fabrică a cunoscut o perioadă de înflorire uriaşă, dar abia în 1900 a fost realizată şi cea mai mare investiţie, ce a constat în creşterea producţiei şi în calitatea acesteia. Din statisticile fabricii se estimează că datorită cererilor din ce în ce mai mari s-au produs cantităţi de bere foarte mari, peste 148 000 hl/an. De accea, următoarea investiţie a vizat partea de îmbuteliere care a crescut de la 4500 la 10 500 de sticle pe oră.
Cu toate aceste modernizări la nivel tehnologic s-a obținut o bere atât de bună, încât în perioada imediat următoare berea Timișoreana devine furnizorul oficial al Casei Regale din România.
Ştiaţi că pentru fabricarea unei beri de calitate este necesară şi o compoziţie chimică a apei, mai specială, adică să conţină cât mai puţini ioni, iar apa din Bega împreună cu cea de izvor din subteran întrunesc toate condiţiile fabricării. De aceea, anul 1962 a fost unul important pentru fabrică pentru că s-a rezolvat problema filtrării apei, problemă ce a fost rezolvată prin construirea unei staţii moderne de tratare a apei.
În perioada comunistă fabrica a fost naţionalizată, însă fără încetarea producţiei de bere, devenind a doua fabrică din lume complet automatizată. Ajungând în secolul XX, fabrica de bere de la Timişoara a fost cumpărată în 2001 de SABMiller. Aceste investiţii realizate de URSUS Breweries s-au concretizat prin: contruirea unei noi secţii de fierbere, instalarea unei linii complete de filtrare şi stocare a berii, o modernizare a sistemelor de pasteurizare a berii la sticlă şi pet, modernizarea centralei frigorifice şi instalarea de noi sisteme de răcire a berii, dotarea laboratoarelor cu aparate moderne şi precise pentru analiza berii în cursul producţiei şi a celei îmbuteliate.
În prezent, berea Timișoreana se află pe primul loc în topul mărcilor percepute de consumatori sub sloganul de cea mai bună bere românească.
Preț intrare |
Orar de vizită |
Ziua porților deschise: 13 – 14 octombrie | |
Date de contact: Strada Ștefan cel Mare, nr. 27, Timișoara, judeţ Timiș, telefon 0256.224.165. |