De ce sa vezi acest obiectiv?
Pentru că este una dintre cele mai vechi lăcaşuri de cult de pe Valea Arieşului!
- Este în satul Mănăstirea, comuna Lupşa, judeţ Alba
- Construit în 1421
- Poartă Hramul „Înălţarea Sfintei Cruci” şi „Sfântul Nicolae”
- Deschis turiștilor.
- Cod monument Istoric: AB-II-m-A-00384
- Trasee amenajate: da/nu
- Condiții de vizitare: tot timpul anului
- Sărbătoare anuală: 14 septembrie şi 6 decembrie
TMănăstirea Lupşa se află în satul Mănăstirea, comuna omonimă, judeţ Alba. Biserica mănăstirii datează din sec. al XV-lea, anul 1421, fiind ridicată din lemn de stejar. Biserica a fost ctitorită de boierul Stanislav, care provenea din familia Cândea de Lupşa. Poartă două hramuri, hramul „Sfântul Nicolae” pe care l-a primit mai întăi şi hramul „Înălţarea Sfintei Cruci, pe care l-a primit în anul 1980, când biserica a fost resfinţită.
Din punct de vedere al structurii, biserica se caracterizează printr-un plan dreptunghiular, cu absidă decroşată, poligonală cu cinci laturi. Iniţial biserica a avut doar doar altar şi naos. Abia în anul 1810, i-au fost adăugate pronaos şi turla clopotniţă.
De-a lungul timpului, biserica a suferit o serie de modificări, care şi-au pus amprenta asupra stilului arhitectural original. Câteva din aceste modificări au fost supraînălţarea pereţilor şi înlocuirea bolţilor originale cu tavane drepte, realizate în anul 1694. Tot în acest an au fost introduse în pictura pereţilor elemente din tavanele casetate ale bisericilor reformate. Acoperişul este înalt, cu învelitoare de şiţă.
Înainte de anul 1820, în chiliile mănăstirii a funcţionat o şcoală bisericească pentru pregătirea tinerilor pentru a deveni preoţi şi cântăreţi, precum şi atelier de pictură pe sticlă.
În anul 1865, pereţii interiori şi exteriori ai bisericii au fost tencuiţi. De asemenea, au fost înlocuite ancadramentele originale de la intrări cu altele noi. După anul 1993, pereţii au fost tencuiţi interni au fost tencuiţi şi pictaţi. Au fost construite două clădiri, una pentru chilii şi una care adăposteşte stăreţia, trapeza şi paraclisul închinat Adormirii Maicii Domnului şi Sfântului Siluan.
În anul 1991, a fost aprobată redeschiderea mănăstirii, iar în anul 1994 a fost reînfiinţată, stabilindu-se aici o mână de călugări de la mănăstirea Brâncoveanu din Sâmbăta de Sus.
Biserica păstrează icoanele împărăteşti ce datează de la mijlocul sec. al XVIII-lea sau Icoana Adormirea Maicii Domnului, despre care se presupune că ar fi fost pictată de Simion Zugravul sau Bălgrad.
Date de contact: sat Mănăstirea, comuna Lupşa, judeţ Alba. |