De ce sa vezi acest obiectiv?
Pentru că este o instituţie culturală ce reconstituie universul scriitorului Alexandru Sahia!
- Este în Mănăstirea, Județ Călăraşi
- Anul înfiinţării: 1965
- Deschis turiștilor cu taxă de vizitare.
- Cod monument Istoric:
- Condiții de vizitare: conform programului de vizitare
Casa memorială „Alexandru Sahia” se află în localitatea Mănăstirea, în apropierea primăriei şi a fost înfiinţată în anul 1965. În casă s-a locuit şi după moartea scriitorului în anul 1937, până în anul 1963, când a fost vândută de fratele acestuia pentru a fi transformată în casă memorială. Casa a fost închisă pentru mai mulţi ani, perioadă în care a trecut printr-un proces de restaurare, reintrând în circuitul turistic în anul 2002.
Casa memorială „Alexandru Sahia” este casa părintească a scriitorului, expoziţia fiind prezentată în patru încăperi în care au fost reconstituite interioare de epocă din primele decenii ale sec. al XIX-lea, interioare reprezentative pentru intelectualitatea din mediul rural.
Vizitatorul poate admira piese de mobilier, ceramică populară, mobilier de bucătărie cu obiecte specifice, cămară cu unelte gospodăreşti. În casa memorială s-a păstrat biblioteca originală a scriitorului, fotografii, manuscrise, diverse documente, ziare şi reviste la care a colaborat scriitorul.
Alexandru Sahia a văzut lumina zilei în data de 9 octombrie 1908 şi a fost publicist, scriitor şi călugăr. A absolvit clasele primare în localitatea Mănăstirea. În anul 1920, a urmat Liceul militar „Dimitrie Sturdza” din Craiova, la care va renunţa în anul 1927.
Prima lui lucrare cu care a debutat a fost schiţa „Sculptorul Boamba”, în anul 1926, în revista „Şoimii”, ce aparţinea liceului militar „Mihai Viteazul” din Târgu-Mureş. Nu a folosit numele adevărat, ci pseudonimul Al. Mânăstireanu, după numele locului natal.
S-a înscris la Facultatea de drept din Bucureşti, însă a renunţat şi la aceasta. În anul 1929, îmbracă haina monahală în mănăstirea Cernica, însă nu după mult timp a părăsit şi acest loc.
În ultimii ani de viaţă a lucrat ca şi gazetar pentru diverse ziare şi reviste, precum Rampa, Facla, Dimineaţa, Adevărul, Era nouă etc.
În anul 1935, vizitează U.R.S.S-ul, în urma căruia scrie volumul de reportaje „URSS azi”, numărându-se printre puţinele cărţi scrise de scriitori români despre URSS înainte de 1945. În anul 1937, la numai vârsta de 29 de ani încetează din viaţă din cauza unei tuberculoze netratate.
Preț intrare |
Orar de vizită |
|
Vara: Luni-Miercuri: 10:00-16:00 |
Date de contact: DJ 303 Mănăstirea-Valea Argovei, în apropierea primăriei, nr telefon: 0242.511.174. |