De ce să vezi acest obiectiv?
Pentru că este un obiectiv de mare importanţă cultural-istorică în contextul relaţiilor româno-maghiare!
- Este în Arad, Județ Arad
- Datare: 2004
- Bilet intrare: nu
- Condiții de vizitare: deschis turiştilor tot timpul anului
- Acces cu: bicicleta/animale/role
Parcul Reconcilierii se află în centrul oraşului Arad şi are o mare simbolistică istorică şi politică în contextul relaţiilor româno-maghiare. Parcul este vizitat de mii de turişti anual, în special din Ungaria. Aici sunt amplasate Statuia Libertăţii şi Arcul de Triumf, de mare valoare istorică.
Momentul istoric care stă la esenţa Parcului Reconcilierii este Revoluţia din 1848-1849 când, după înfrângere, 13 generali au fost condamnaţi la moarte pentru crimă prin lezmajestate, fiind executaţi pe 6 octombrie 1849. La câteva decenii după, în 1890, a fost inaugurată Statuia Libertăţii în amintirea lor. Pe lângă Statuia Libertăţii, în parc se află şi Arcul de Triumf.
Inaugurată în 1890, Statuia Libertăţii, cu o înălţime de 12 m, este opera sculptorului Groggy Zala din Budapesta. Simbolistica în jurul căreia a fost sculptată opera este libertatea. În anul 1924, guvernul Ionel I.C. Brătianu a emis ordinul ca monumentul să fie demontat. Până la amplasarea în parc din anul 2004, a fost păstrat în interiorul cetăţii Aradului, într-o unitate militară. Începând cu data de 20 septembrie 1999, Statuia Libertăţii a ajuns sub administrarea Ordinului Minoriţilor din Arad, ca urmare a aprobării de către guvernul Radu Vasile.
Există câteva statui secundare ce au titluri în rezonanţă cu tema principală: Deşteptarea Libertăţii, Spiritul de Luptă, Spiritul de Dăruire, Luptătorul Muribund. În partea inferioară a statuii se află basoreliefurile celor 13 generali martiri.
Arcul de Triumf a fost realizat de sculptorul Ioan Bolborea şi sintetizează momentul Revoluţiei din 1848, pe sub arc păşind revoluţionarii din Bucureşti, iar pe arc fiind reprezentate basoreliefurile fruntaşilor mişcărilor revoluţionare din cele trei regiuni istorice româneşti: Tara Românească, Transilvania şi Moldova. Printre conducătorii mişcărilor se număra Nicolae Bălcescu, Avram Iancu, Mihail Kogălniceanu. De asemenea, pe Arcul de Triumf a fost surprins şi momentul de împăcare dintre Avram Iancu şi Ludovic Kossuth.
Parcul Reconcilierii din Arad a fost inaugurat pe 25 aprilie 2004 şi la deschiderea oficială au participat reprezentanţi ai diplomaţiilor române şi maghiare. Parcul este o adevărată atracţie turistică a Aradului ce merită a fi vizitată întrucât surprinde esenţa relaţiilor româno-maghiare.
Date de contact: Arad, judeţ Arad. |