De ce să vezi acest obiectiv?
Pentru că este un frumos lac antropic ce a fost amenajat în scopuri turistice, în mijlocul unor păduri de brazi şi foioase!
- Este în Băile Tuşnad, Județ Harghita
- Unitate geografică Masivul Ciomat, Defileul Oltului
- Altitudine 640 m
- Deschis turiștilor cu taxa de vizitare.
- Trasee amenajate: da
- Trasee marcate: da
- Condiții de vizitare: deschis tot timpul anului
Lacul Ciucas se află în Băile Tuşnad, aşa-numitul cel mai mic oraş din România ce se află în judeţul Harghita. Lacul, chiar dacă poartă numele unui masiv montan din partea sudică a Carpaţilor Orientali, nu are nici o legătură cu acesta din punct de vedere geografic. Lacul este unul artificial, creat în scopuri turistice.
Băile Tuşnad se află pe versantul estiv al Masivului Ciomat, una dintre cele mai tinere formaţiuni vulcanice din Carpaţi, fiind localizată in centrul Carpaţilor Orientali. Localitatea este situată la altitudinea de aproximativ 650 metri, în Defileul Oltului şi este înconjurată de păduri de brazi şi foioase, cu un aer curat, bogat în ioni negativi.
Lacul Ciucas se află chiar în centrul staţiunii balneo-climaterice şi a fost creat în perioada 1882-1893, fiind alimentat cu apă din Olt. În anul 1920, se amenajează în staţiune şi un ştrand în aer liber, denumit Baia săracilor. Staţiunea Băile Tuşnad a fost dezvoltată datorită fenomenelor vulcanice şi postvulcanice active, prin prezenta emanaţiilor de CO2 şi a apelor minerale pe baza cărora se practica diverse tratamente terapeutice. În anul 1912, s-a construit pe malul lacului complexul turistic „Stânca Soimilor” constituit din restaurant, teatru, sală de festivităţi şi cazino, unde vizitatorii
În anul 1928, lacul Ciucaş trece printr-o perioadă de reamenajări, când se construieşte şi un ştrand nou. Staţiunea poate fi vizitată în orice anotimp, existând posibilităţi de petrecere a timpului liber indiferent de temperatură ambientală. Vara, se pot face drumeţii, plimbări cu bicicletă, plimbări cu căruţa la stâne şi pe „Drumul Apelor Minerale”, rafting şi kayaking pe Olt, zboruri cu parapanta, turism cultural, iar iarna se poate schia, se pot face plimbări cu sania trasă de cai, drumeţii de iarnă. În zonă exista numeroase trasee marcate ce permit descoperirea unor frumoase obiective naturale create datorită fenomenelor vulcanice.
Date de contact: Băile Tuşnad, jud. Harghita. |