De ce să vezi acest obiectiv?
Pentru că este locul unde şi-a petrecut o mare parte din viaţă Amza Pellea şi unde s-a născut Nea Mărin, faimosul personaj românesc.
- Este în Băileşti, Județ Dolj
- Anul înfiinţării: 2008
- Deschis turiștilor cu taxă de vizitare.
- Condiții de vizitare: deschis turiştilor tot timpul anului
Casa Memorială „Amza Pellea” se află în Băileşti, judeţul Dolj. Accesul în oraşul Băileşti se face relativ uşor, fiind situat la aproximativ 50 km de Craiova, în apropiere de drumul european E79. Chiar dacă este situat într-o zonă colinară, oraşul are avantajul localizării în sudul României prin apropierea de Dunăre şi graniţa cu Serbia şi Bulgaria, crescându-i astfel potenţialul turistic. În plus, acesta este locul naşterii şi copilăriei al unuia dintre cei mai mari actori ai României, Amza Pellea.
„Oricât voi trăi şi oriunde va fi să mor, rămân băileştean până în străfundul sufletului”, afirma geniul cinematografiei româneşti. În 2008, la comemorarea a 25 de ani de la stingerea din viaţă a lui Amza Pellea, a fost inaugurată casa memorială în locul unde s-a născut şi a copilărit acesta.
Casa unde a fost amenajat muzeul memorial datează de la începutul secolului al XX-lea, din 1908 şi surprinde cu măiestrie esenţa spiritului oltenesc şi defineşte întocmai stilul de viaţă al locuitorilor din zonă. Casa este modestă, având două camere şi un hol şi reprezintă, de fapt, „doua case într-una singură” – cea în care şi-a petrecut primii ani din viaţă Amza Pellea şi cea a lui Nea Mărin, personajul creat de Amza Pellea. Decorul este unul tradiţional, specific Olteniei.
Casa se poate vizita în totalitate, dormitorul, biroul şi holul fiind deschise publicului. Expoziţia muzeală cuprinde obiecte personale ale actorului: fotografii, tablouri, diplome, precum şi alte obiecte ce amintesc de Nea Mărin. În sat nu exista indicatoare care să uşureze traseul până la casa memorială, însă de reţinut este faptul că muzeul se găseşte pe strada Eremia Grigorescu.
În Băileşti se organizează diverse evenimente tradiţionale, precum Sărbătoarea Zaibărului şi a Prazului, Târgul Toamnei, fiind recunoscut la nivel local drept „cel mai oltenesc orăşel”.
Sursa foto: blog.zaibar.ro
Date de contact: Strada Eremia Grigorescu, nr. 58, Băileşti, jud. Dolj. |