De ce să vezi acest obiectiv?
Pentru că este cea mai înaltă biserică de lemn din lume!
- Este în Săpânța, Județ Maramureş
- Reconstruit în 1997
- Poartă Hramul „Sfântul Mihail şi Gavril”
- Deschis turiștilor cu taxă de vizitare.
- Condiții de vizitare: deschis turiștilor tot timpul anului
- Sărbătoare anuală: 8 Noiembrie
Mănăstirea Săpânța-Peri se află în satul Săpânţa din judeţul Maramureş şi în prezent este cea mai înaltă biserica de lemn din lume, turnul-clopotniței ajungând până la 78 metri înălţime. Mănăstirea a fost ridicată între anii 1998-2003, pe malul Tisei.
Prezenta mănăstire a fost ridicată pentru a reînvia tradiţia istorică şi pentru a comemora vechea mănăstire cu hramul Sfântului Mihail, din satul Peri, situat astăzi pe teritoriul Ucrainei. Vechea mănăstire a fost construită în anul 1391 sub forma unei biserici de piatră. Pentru o perioadă de 312 ani, acolo a avut sediul Episcopia Română a Maramureşului. Multe scrieri importante au fost traduse şi copiate în română, pentru prima dată, la Săpânța-Peri: „Psaltirea”, „Evanghelia”, „Legenda duminicii”, „Codicele Voroțean” și „Faptele Apostolilor”. Mănăstirea a fost distrusă la sfârşitul secoulului al XVIII-lea, în anul 1783.
Turnul-clopotniță al mănăstirii actuale este vizibil de la o distanţă de 5 km peste Tisa, putând fi admirată de locuitorii regiunii Transcarpatia, parte a vechiului Maramureş istoric, în prezent, pe teritoriul Ucrainei. Biserica a fost construită în stil specific maramureşean şi a fost iniţial placată cu 8,5 kg de aur. Crucea, de asemenea, înaltă de 7 metri, a fost acoperită cu 4 kg de aur. Clădirea este ridicată pe o temelie din piatră de râu, iar acoperişul este realizat din şindrilă.
Înălţimea maximă a bisericii este de 78 metri, ce o plasează pe primul loc în rândul bisericilor de lemn din punct de vedere al înălţimii. Între lăcaşurile de cult din România, Mănăstirea din Săpânța-Peri se situează pe locul trei, după Catedrala Ortodoxă din Timişoara şi Biserica Romano-Catolică Sfântul Mihail din Cluj.
Date de contact: Comuna Săpânţa, nr. 85, jud. Maramureş. |