De ce să vezi acest obiectiv?
Pentru că este unul dintre puţinele muzee din zona Sibiului ce adună la un loc o asemenea colecţie de natură etnografică.
- Este în Sibiu, Județ Sibiu
- Construit în 1997
- Deschis turiștilor cu taxă de vizitare.
- Autor: Emil Sigerus
- Cod monument Istoric: SB-II-m-B-12114
- Condiții de vizitare: pe tot parcursul anului
Muzeul de Etnografie şi Artă Populară Săsească „Emil Sigerus” a fost înfiinţat la data de 1 iulie 1997 şi este parte importantă a Complexului Muzeal Naţional ASTRA. Emil Sigerus, Julius Bielz, Wihelm şi Gisela Richter, Carl Engber şi Erwin Ulbrich sunt colecționarii ale căror lucrări au stat la baza patrimoniului muzeului.
Muzeul Carpatin care a funcţionat în perioada anilor 1895 – 1920 a stat la baza colecțiilor ce fac parte astăzi din patrimoniul etnografic sibian. Emil Sigerus a jucat un rol important prin pregătirea şi organizarea primului muzeu cu origini etnografice de natură săsească, acesta donând peste 500 de obiecte valoroase (piese textile, mobilier pictat, sticlă, cositor, argintărie) de o valoare istorică inestimabilă.
Expoziţia de bază a muzeului intitulată „Cahle transilvănene” din perioada XV-XIX a reuşit să surprindă cu succes una dintre meşteşugurile reprezentative pentru comunitatea săsească, şi anume producerea cahlelor. Patrimoniul muzeului se poate mândri cu un număr de peste 8200 obiecte, împărţite şi prezentate publicului în trei grupuri de colecţii de gen. O colecţie dintr-o combinație de ceramică-sticlă cuprinde 4000 piese, cu o deosebită valoare ce au fost realizate în perioada secolele XVII-XIX, din cele mai importante zone săseşti şi maghiare ale Transilvaniei.
Aproximativ 3657 de piese textile printre care ștergare (de paradă, de sobă), feţe de masă, de pernă, străjace, cuverturi de pat, precum şi multe altele constituie colecţia de port textile-broderii. O altă colecţie valoroasă este colecţia de port, care numără peste 4300 piese ce reprezintă diverse costume populare tradiţionale şi de sărbătoare – şorţuri, fuste, pieptare, vălituri, cojoace – încălţăminte şi accesoriile aferente- cordoane metalice, paftale, ace de păr, broşe etc. Această mare diversitate de piese ce aparţin din trei mari zone etnografice cu populaţie majoritară de saşi, Braşov, Sibiu şi Bistriţa, sunt o dovadă a talentului şi harului artistic decorativ al celor care le-au realizat.
Colecţia de mobilier pictat ce are în compoziţie 400 piese şi cea de lemn mărunt cu un număr de 160 piese este reprezentată de piese diferite de mobilier, mese, scaune, dulapuri, paturi, lăzi de zestre, etc., ce datează din secolele XV–XX.
Departamentul muzeului mai este specializat cu precădere în refacerea patrimoniul etnografic (aceștia dispun de o bază materială unică în țară). Muzeul este inclus în programul naţional ,,Noaptea Muzeelor” şi de asemenea acesta poate fi vizitat şi printr-un tur virtual.
Preț intrare |
Orar de vizită |
Adulţi – 5 RON |
Iarna: Marţi – Duminica: 9:00 – 17:00
|
Date de contact: Piaţa Mică, nr.21, Sibiu, nr. telefon: 0269.202.422. |