De ce să vezi acest obiectiv?
Pentru că este printre singurele muzee din țară cu o colecție unică de botanică și paleofloră.
- Este în Suceava, Județ Suceava
- Construit în 1814
- Deschis turiștilor cu taxă de vizitare.
- Condiții de vizitare: conform programului de vizitare
Muzeul de Ştiinţe ale Naturii este găzduit într-o clădire, declarată monument istoric, ridicat între anii 1811-1814, şi a cărei destinaţie iniţială a fost aceea de a găzdui Şcolii populare din Suceava. Clădirea este amplasată în Parcul Profesor Ioan Nemeş, cunoscut şi sub numele de Parcul Central. În 1976, clădirea a fost luată în subordine de către Muzeul Judeţean Suceava, fiind destinată Muzeului de Ştiinţe ale Naturii. Între 1992-2000, clădirea trece printr-un proces de restaurare şi modernizare, care a presupus o reorganizare a vechii colecţii a muzeului. Muzeul cuprinde colecţii de minerale, petrografie, paleobotanică, paleozoologie, botanică, malacologie, ornitologie, mamalogie. De asemenea, vizitatorul poate admira colecţiile de gândaci de scoarţă, viespi aurii, eşantioane de paleofloră şi de flori de mină. Muzeul deţine şi colecţii rare, precum herbarul Flora Bucovinei, macro mamifere din pădurile Bucovinei, colecţii ce nu se întâlnesc la alte muzee din ţară.
O altă zonă expoziţională importantă este cea dedicată ecoologiei, care abordează principalele tipuri de ecosisteme terestre, precum şi unele aspecte sezionere. Astfel, se remarcă Turma de mistreţi, Ursul brun din Bucovina, Boncănitul cerbilor, Haita de lupi – iarna, un fel de scene imortalizate. Datorită modernizării muzeului, vizitatorul se poate simţi mai aproape de natură prin monitoarele şi mijoacele audio care redau sunetele unor animale sălbatice prezentate în diorame. La subsol a fost amenajat şi un Vivariu, unde se pot admira animale mici şi păsări exotice.
Muzeul de ştiinţe ale naturii găzduieşte şi diverse expoziţii temporare, evenimente culturale, conferinţe, sesiuni ştiinţifice. Printre expoziţiile temporare organizate se numără „Mineralia”, „Legenda cristalelor – Cuarţul”, „Reptile vii”,care a reprezentat cea mai mare colecţie de reptile vii din România, precum şi expoziţii ce nu au legătură cu tematic muzeului,”Viaţa de zi cu zi a polonezilor în refugiul românesc, 1939-1947″ etc.
De asemenea, în sala de conferinţe se pot face vizionări de videodocumentare pentru grupuri organizate. Patrimoniul muzeului este întregit şi de existenţa unei biblioteci de specialitate, ce conţine peste 5.000 de cărţi, periodice şi extrase din periodice.
Preț intrare |
Orar de vizită |
Expoziţia permanentă
Adulţi – 6 RON
Grup copii – 1,5 RON/persoană
Pensionari – 3 RON
Vivariu
Adulţi – 4 RON
Grup copii – 1 RON / persoană
Taxă fotografiere – 5 RON / oră
Taxă filmat neprofesionişti – 10 RON / oră
Taxă filmat profesionişti – 50 RON / oră
Ghidaj la cerere – 30 RON / oră
Beneficiază de gratuitate: lucrătorii actuali şi pensionarii din reţeaua muzeală, persoanele cu handicap fizic grav, copiii din centrele de plasament, veteranii de război.
|
Aprilie – octombrie:
Marţi – duminică: 10:00 – 18:00
Octombrie – aprilie:
Marţi – duminică: 9:00 – 17:00
|
Date de contact: Strada Ștefan cel Mare nr.23, Suceava, telefon 0230.213.775. |