De ce să vezi acest obiectiv?
Pentru că este o clădire de o mare însemnătate pentru istoria construcțiilor din municipiul Oradea.
- Este în Oradea, Județ Bihor
- Construit în 1898
- Închis turiștilor
- Autor: Kiss Istvan
- Cod monument Istoric: BH-II-m-B-01067
- Condiții de vizitare: închis turiștilor
Palatul Justiţiei din Oradea a fost ridicat pe locul unui vechi palat, Palatul Frimont, al cărui proprietar a fost contele Johann Maria Frimont, general de cavalerie în armata austriacă care s-a remarcat în special, în perioada războaielor napoleoniene. Data de 22 ianuarie 1868 reprezintă momentul în care palatul, precum şi terenul, ies din proprietatea contelui Frimont, fiind vândut de Theodora Frimont, ultimul descendent al familiei contelui, Comitatului Bihor contra sumei de 50.000 florini. Palatul avea o grădină şi un mic parc dendrologic.
Ulterior, terenul şi palatul vor intra în proprietatea statului, care va dori să ridice aici un tribunal. Astfel că, palatul va fi demolat. Ridicarea clădirii ce urma să adăpostească tribunalul s-a realizat 30 de ani mai târziu, între timp parcul dendrologic ajungând în paragină. În anul 1891, ca urmare a descentralizării sistemului de apel, se pune problema necesităţii unei curţi regale de apel.
Abia în anul 1895 se hotăreşte ridicarea unei clădiri pe două etaje, cu subsol şi parter, care să adăpostească curtea regală de apel. Clădirea, operă a profesorului universitar arhitect Kiss Istvan, a fost executată de constructorii Guttman Joysef şi Rendeş Vilmoş. A fost realizată în stil eclectic, a cărui faţadă se remarcă prin semicoloane angajate şi prin cele patru statui alegorice, ce simbolizează adevărul, dreptatea, pedeapsa şi condamnarea. Inaugurarea clădirii a avut loc în data de 13 august 1898. Începând din acest an şi până în anul 1951 va adăposti Tribunalul, care se va muta în clădirea comitatului.
Clădirea are un plan dreptunghiular, cu un acoperiş de tip mansardă, şi trei curţi interioare. Parterul este realizat în stil rustic, cu ferestre de formă dreptunghiulară, frumos ornate cu ancadramente din piatră. La etaje, ferestrele sunt cu închidere semicirculară, despărţite de pilaştri pe două niveluri. De pe culoarele din dreptul încăperilor de la parter şi etaj, cu excepţia sălilor destinate ocaziilor speciale, se poate ajunge în curţile interioare.
De-a lungul timpului, Palatul Justiţiei a avut mai multe destinaţii, după cum urmează:
1899-1951 Tribunalul Comitatului
1951-1959 Sediul Regionalei Partidului Comunist „Crişana”
1960-1989 Sediului Comitetului Judeţean de Partid Bihor
1990-2000 Prefectura Judeţului Bihor
Începând cu anul 1998, imobilul a trecut în administrarea Ministerului Justiţiei, iar din anul 2001 adăposteşte Tribunalul. În prezent, pe lângă Tribunal funcţionează şi Curtea de Apel Oradea şi Judecătoria Oradea.
Banca Mondială a susţinut şi finanţat începând cu data de 2 decembrie 2010 proiectul de reabilitare a clădirii.
Date de contact: Strada Franz Schubert nr. 4, Oradea, judeţ Bihor, nr. telefon: 0259.41.48.96. |