De ce să vezi acest obiectiv?
Pentru că este una dintre singurele așezări monahale aflate în județului Buzău atestată din secolul al XVI-lea.
- Este în comuna Tisău, Județ Buzău
- Construit în 1589
- Poartă Hramul „Sfântului Mucenic Gheorghe” şi Hramul Sfinții „Apostoli Petru și Pavel”
- Deschis turiștilor fără taxă de vizitare.
- Trasee amenajate: da
- Condiții de vizitare: pe tot parcursul anului
- Sărbătoare anuală: Hramul „Sfântului Mucenic Gheorghe” – 23 aprilie şi Hramul Sfinții „Apostoli Petru și Pavel” – 29 iunie
Mănăstirea Ciolanu se află pe teritoriul administrativ al comunei Tisău, județul Buzău, într-o poiană de la bazele dealului cu acelaşi nume. Accesul la Mănăstirea Ciolanu se face din DN 10 Buzău – Brașov, iar în dreptul Complexului Turistic de la Măgura se rupe DJ 203G care taie pădurea, pe o distanță de aproximativ șapte kilometri, până la această mănăstire.
Este datată documentar încă din secolul al XVI-lea. Potrivit tradiţiei mănăstirea a fost ctitorită în anul 1590 de soția domnitorului Mihnea Turcitu, dar există izvoare care vin să ateste acest lucru şi să spună că ar fi fost ctitorită în anul 1568 de către boierii Dumitru Ciolanu din zona Transilvania, Radu și Dragomir Sorescu din zona Vernești. Numele mănăstirii provine de la oasele unor sihaştri care au fost descoperite în poieniţa în care a fost ridicată mănăstirea.
În curtea mănăstirii se află două biserici, una dintre ele (cea situată pe Deal) este Biserică Veche ce poartă hramul „Sfântului Mucenic Gheorghe” iar a doua este Biserica Nouă, ctitorită în anul 1828 de episcopul Chesarie al Buzăului ce poartă hramul „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”.
Mănăstirea Ciolanu adăposteşte o icoana bizantină ce îl înfăţişează pe Sfântul Gheorghe, care este şi singura de acest fel din mănăstire, pictată la Athos. De asemenea, o altă icoană specială este o copie a icoanei Maicii Domnului cu Pruncul de la Dalhauti ce a fost realizată în 1925. În Biserica Mare a mănăstirii se găsesc şi moaştele unor sfinţi, precum Sfântul Gheorghe, Mercurie, Pantelimon, Haralambie, Trifon, Eftimie, Ignatie, Acachie, Neofit şi Parascheva, care au fost aduse din Grecia în jurul anului 1830. În curtea interioară a mănăstirii, se află numeroase chilii ale călugărilor, un mic cimitir dar și clopotnița mănăstirii aflată la intrarea în curte.
În apropierea mănăstirii, dar pe terenurile acesteia, între anii 1970-1985, se desfăşura Tabăra de sculptură Măgura, cu scopul de a sărbători 16 secole de la prima atestare documentară a oraşului Buzău. De aici puteți vizita și Schitul Cetățuia, schit situat la doar 30 de minute de mers pe jos prin pădure. Iar dacă tot sunteți în zona Buzăului vă recomandăm vizitarea Vulcanilor Noroioși, Lacul de acumulare și Barajul Siriu, Muzeul Chihlimbarului din Colți sau Stațiunea Sărata-Monteoru.
Date de contact: comuna Tisău, judeţ Buzău, nr. telefon: 0238.544.328. |