De ce sa vezi acest obiectiv?
Pentru că prezintă universul floral şi faunal al misterioşilor şi maiestuoşilor munţi Bucegi!
- Este în Sinaia, Județ Prahova
- Anul înfiinţării: 1976
- Deschis turiștilor cu taxă de vizitare.
- Constructor/ Autor: Margareta Moşneaga
- Condiții de vizitare: conform programului de vizitare
Unul dintre obiectivele mai puţin cunoscute ale oraşului Sinaia, este Muzeul Rezervaţiei Bucegi, amplasat în parcul din centrul oraşului, parcul „Dmitrie Ghica”.
Muzeul Rezervaţie Bucegi este una dintre secţiile Muzeului Judeţean de Ştiinţele Naturii Prahova, ce a luat fiinţă în anul 1976. Fondatarea muzeului este cercetătorul ştiinţific Margareta Moşneaga, care a înfiinţat şi Muzeul Judeţean de ştiinţele Naturii Prahova.
Clădirea care adăposteşte muzeul este de dimensiuni modeste şi prezintă o diversitate de exemplare de faună şi floră din Parcul Natural Bucegi, unul dintre cele mai vizitate obiective din ţară.
În munţii Bucegi se găsesc exemplare din specii rare ca floarea de colţ, papucul doameni, iedera albă, sângele voinicului, angelică, iarbă roşioară, crucea voinicului, ferigă de piatră şi multe altele. Fauna, de asemenea, este foarte diversificată, fiind reprezentată de specii de mamifere, păsări, insecte şi reptile ca: cerbul, capra neagră, ursul brun, râs, lup, vulpe, cocoşul de munte, vultur pleşuv sur, corb, acvilă de munte, şorecarul comun, şopârla de nisip, şarpele fin, vipera comună etc.
Din nefericire, muzeul va ajunge într-un con de umbră, iar clădirea într-un stadiu de degradare. În anul 1993, se vor executa lucrări de renovare asupra clădirii, iar muzeul va fi reintrodus în circuitul turistic al oraşului Sinaia, însă sub o nouă formă. Profesoarele universitare Emilia Iancu, care, în prezent, este şi director al Muzeului Judeţean de Ştiinţele Naturii Prahova, şi Ileana Crăciun, sunt cele care au gândit noua concepţie tematică a muzeului.
Muzeul se întinde pe două nivele, parter si subsol. La parter se găseşte o colecţie impresionantă de roci, minerale şi cristale, ce se găsesc pe teritoriul munţilor Bucegi. La subsol vizitatorul poate admira o mare diversitate de floră şi faună, specii rare şi ocrotite, specii declarate monumente ale naturii, specii pe cale de dispariţie sau dispărute, sau specii care se întâlnesc doar în Munţii Bucegi. Speciile de faună sunt însoţite şi de sonor fundal. Nu lipsesc nici peisajele impresionante din Munţii Bucegi, cu animale şi păsări surprinse în mediul lor natural.
Muzeul găzduieşte şi expoziţii temporare, pe parcursul timpului fiind organizate expoziţii de reptile vii, cochilii, goblen, cristale şi pietre semipreţioase, figuri de ceară etc.
Preț intrare |
Orar de vizită |
Adulţi – 3 RON
Copii (3-14 ani) – 2 RON
Grupuri organizate (minim 10 persoane) – 2 RON
Taxă foto: 4 RON
Taxă filmare personală: 15 RON
Taxă filmare profesională: 100 RON
Beneficiază de gratuităţi: persoane cu dizabilităţi, copii instituţionalizaţi.
|
Marţi – Duminică: 9:00 – 19:00
|
Date de contact: Bulevardul Carol I, Parcul „Dimitrie Ghica”, Sinaia, judeţ Prahova, nr. telefon: 0244.311.750.
|