De ce să vezi acest obiectiv?
Pentru că este un frumos lăcaş de cult evreiesc, cu o arhitectură interesantă şi o istorie fascinantă.
- Este în Timişoara, Județ Timiş
- Construit în 1863-1865
- Deschis turiștilor fără taxă de vizitare.
- Cod monument Istoric: TM-II-m-A-06150
- Condiții de vizitare: deschis tot timpul anului
Sinagoga din Cetate se află în cartierul omonim, localizat în oraşul Timişoara, judeţ Timiş. Edificiul este un lăcaş de cult evreiesc ce a fost construit în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, între anii 1863-1865. Datorită valorii sale culturale, dar şi a valentelor arhitectonice, sinagoga este înscrisă pe Lista Monumentelor Istorice a Ministerului Culturii şi Cultelor.
Sinagogă a fost iniţial inaugurată pe data de 19 septembrie 1865, iar după 9 ani împăratul Franz Joseph I al Imperiului Austro-Ungar a reinaugurat lăcaşul. Timp de aproape un secol a deservit comunitatea evreiască de rit neolog. Dacă în perioada interbelică în Timişoara existau 13.000 de evrei, după cel de-al Doilea Război Mondial comunitatea evreiască s-a redus drastic. Astfel, în perioada comunistă sinagoga a fost închisă. În prezent, activitatea lăcaşului este incertă, fiind deţinută de către Federaţia Comunităţii Evreieşti din România. Aici sunt organizate şi concerte, din partea Societăţii Filarmonice din Timişoara.
Proiectul după care a fost construit lăcaşul de cult aparţine arhitectului vienez Ignatz Schuhmann. Abordarea arhitectonică a fost una electică, cu trăsături ale stilului maur. Capacitatea clădirii este de 3000 de persoane. Planul este dreptunghiular cu cupolă şi arce, cu un vestibul şi două turnuri pe latura vestică. Sinagoga se distinge prin cele două turnuri masive din faţada principală, fiecare din turnuri terminându-se cu o cupolă. În centrul faţadei principale se află o rozetă, cu vitralii, iar materialul de construcţie este cărămidă ce alternează cu ceramică smăltuită.
Organizarea interioară a bisericii este formată dintr-un vestibul (puliș), prin care se intră într-o sală dreptunghiulară (heikal), rezervată bărbaţilor. Din vestibul urcă doua scări de acces la lojele femeilor şi la turnuri. Lojele sunt sprijinite pe stâlpi de fontă şi aici se găsesc fotolii capitonate cu numele deţinătoarelor. În sala dreptunghiulară se găsesc bănci sculptate în lemn şi este acoperită cu o cupolă pe pandantive, ce este susţinută de patru arce adânci.
Sinagoga din Cetate este un frumos lăcaş de cult evreiesc, ce se distinge prin elemente arhitecturale deosebite şi prin istoria sa.
Date de contact: Strada Mărăşeşti, nr. 6, Timişoara, Jud. Timiş. |