De ce sa vezi acest obiectiv?
Pentru că este un monument istoric de proporţii uriaşe, ridicat după modelul Palatului Medici din Florenţa!
- Este în Timişoara, Județ Timiş
- Construit între 1855-1860
- Deschis turiștilor.
- Cod monument Istoric: TM-II-m-A-06135
- Condiții de vizitare: tot timpul anului
Palatul Dicasterial este o clădire monument istoric, care, în prezent, adăposteşte sediul Judecătoriei Timişoarei, Tribunalului Timiş şi al Curţii de Apel Timişoara, amplasată pe strada Eugeniu de Savoya nr. 2 şi care, prin dimensiunile sale monumentale, eclipsează celelalte clădiri din zonă.
Clădirea îşi are începuturile în anul 1855, durata de ridicare întinzându-se până în anul 1860, fiind proiectată pentru a deveni reşedinţa guvernatorului Banatului. Palatul Dicasterial poartă amprenta stilului romantic, presărat cu elemente de renaştere toscană, fiiind inspirat după stilul arhitectural al Palatului Riccardi Medici din Florenţa. Termenul “dicasterial” provine din cuvântul grecesc “dikasterion” care înseamnă “curtea de juri”.
Clădirea este construită pe trei nivele şi se întinde pe o suprafaţă echivalentă lungimii a trei străzi, numărându-se printre cele mari şi impunătoare clădiri din oraş. Iniţial, Palatul Dicasterial avea un număr impresionant de camere, peste 400, împărţite astfel: 273 de birouri, 34 de camere pentru servitori, 34 de bucătării, 65 de celarii şi 27 de magazii. Există trei curţi interioare în jurul cărora erau grupate toate aceste încăperi. În prezent clădirea are 300 de încăperi.
Faţadele clădirii sunt împărţite în registre orizontale, în care sunt încadrate ferestrele dispuse la distanţe egale unele de celelalte, cu ancadramente de formă semirculară în partea superioară. În ceea ce priveşte holul clădirii, acesta se caracterizează prin eleganţă şi grandoare, fiind decorat în marmură roz.
După ce revoluţia maghiară din anul 1848 este înăbuşită de către armata ruso-austriacă, punct de cotitură în istoria Ungariei moderne, Imperiul Austriul Austriac hotărăşte împărţirea Ungariei în cinci “ţări de coroană”. Una din aceste “ţări de coroană” fiind şi Banatul Timişian şi Voivodina Sârbească, ce urma să aibă capitala la Timişoara.
Cu acest scop a fost ridicat Palatul Dicasterial, însă în anul 1860, la finalizarea construcţiei, Banatul este din nou alipit Ungariei, astfel că Timişoara nu mai este oraş capitală de Land, nemaifiind nevoie de sediu pentru guvern. Timişoara rămâne doar capitală de judeţ.
Alte astfel de palate, declarate monumente istorice, de mare valoare de vizitat în Timişoara sunt Palatul Dauerbach (1913), Palatul Löffler (1912-1913), Palatul baroc (sec. XVIII), Palatul Weiss (1921), Palatul Lloyd (1910-1912) şi lista poate continua.
Date de contact: Str. Eugeniu de Savoya, nr. 2, Timşoara, judeţ Timiş. |