De ce să vezi acest obiectiv?
Pentru că este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Banat, obiectiv ce nu ar trebui ratat dacă vă aflaţi în apropiere.
- Este în Lugoj, Județ Timiș
- Construit în 1402
- Deschis turiștilor fără taxă de vizitare.
- Ctitor: Cătălina Perian
- Condiții de vizitare: deschisă turiștilor
Turnul existent și astăzi a făcut parte din corpul vechii mănăstiri Sfântul Nicolae, ctitorită între secolele XIV-XV. Se spune că ea ar fi fost realizată de către călugării veniţi din Țara Românească. În anul 1726, această biserică a fost distrusă, în urma luptelor cu turcii, dar a fost reparată, așa cum se arată în inscripţia de pe turnul păstrat și astăzi. Pe faţada acestuia s-a sculptat chipul în basorelief al Sfântului Nicolae, datat din secolul al XVII-lea. De asemenea,tot pe faţadă, sub chip, se poate observa şi pisania care constă din următorul text: „(RE)AEDIFICATA HAEC EC(C)LESIA PER ME IOANNEM RATZ DE MEHEDIA, SUPREMUM PR(A)EFECTUM INCLYTORUM DISTRICT(U)UM LUGOS, CARANSEBES ET LIPPA. ANNO DOMINI 1726 DIE 19(A) JUNII”.
Turnul Sfântul Nicolae a fost ridicat în 1402 de soţia banului Nicolae Perian, Cătălina, ceea ce îl face să fie unul dintre cele mai vechi monumente ale bisericii ortodoxe din Lugoj. În anul 1726, biserica mănăstirii „Sfântul Nicolae” a trecut printr-un proces de restaurare şi consolidare, supravegheat de administratorul şef al districtelor Lugoj, Caransebeş şi Mehadia, Ioan Ratz de Mehadia, perioadă în care şi turnul este refăcut, de data aceasta în stil baroc.
Date de contact: Lugoj, strada Dunării nr. 4, judeţ Timiş. |