De ce sa vezi acest obiectiv?
Pentru ca un lăcaș romano-catolic construit în sec XIII, care păstrează detalii arhitecturale și obiecte istorice din acea perioadă, care cu greu pot fi găsite atât de bine păstrate altundeva în România.
- Este în Lazărea, Județ Harghita
- Construit în sec XIII
- Poartă Hramul „Toți Sfinții”
- Deschis turiștilor
- Cod monument Istoric: HR-II-a-A-12852
- Trasee amenajate: da
- Condiții de vizitare: parțial
- Sărbătoare anuală: 1 noiembrie
Biserica fortificată din Lăzarea are o decorație pe podul bisericii, numită câine alergător. Potrivit specialiștilor în cercetări arhitecturale care au evaluat zona, această decorație dovedește că lăcașul a fost construit în stil romanic.
Conform datelor istoricilor locali, reformații au preluat biserica în anul 1590 și au ars altarele. Sanctuarul și turnul au rămas neatinse, în rest, totul a fost demolat și reconstruit în anul 1729. Biserica romano-catolică din Lăzarea păstrează din secolul XVII (secolul inființării) decorația din podul bisericii, crucea consecrativă și fântâna pentru botez.
Altarul bisericii păstrează sicriele unor vechi familii nobiliare, dintre care se cunosc date exacte doar despre familia Lazăr. În 1941, această construcție a fost analizată de un profesor-universitar specializat în cercetări gotice, romane și bizantine. Astfel s-a demonstrat apartenența construcției inițiale la stilul romanic, dar și a transformării din sec. XV într-o biserică gotică (a doua biserică).
Acest vechi lăcaș de cult este una dintre cele mai frumoase monumente istorice de tip lăcașe de cult din Covasna. Păstrează detalii unice și fascinante ale epocii romanice și gotice și nu trebuie ratată de niciun turist care trece prin zonă și vrea să-și dezvolte cultura generală cu informații prețioase și autentice care datează de acum multe secole.
Date de contact: sat Lăzarea, comuna Harghita. |