De ce sa vezi acest obiectiv?
Pentru că te introduce în universul unuia dintre marile personalităţi româneşti, fondatorul Şcolii româneşti de Neurologie, Dr. Gheorghe Marinescu!
- Este în Bucureşti, judeţ Bucureşti
- Anul înfiinţării: 1954
- Deschis turiștilor cu taxă de vizitare.
- Condiții de vizitare: conform programului de vizitare
Muzeul memorial „Dr. Gheorghe Marinescu” este un muzeu dedicat marelui neurolog român, Gheorghe Marinescu şi se găseşte în Bucureşti, pe strada Thomas Masarik nr. 27.
Muzeul este găzduit în casa în care a locuit acesta în perioada 1910-1938. Ca urmare a donaţiei făcute de fiul şi fiica savantului Gheorghe Marinescu, acest muzeu a putut prinde viaţă, fapt ce s-a conturat în anul 1954.
Gheorghe Marinescu a văzut lumina zilei în data de 28 februarie 1863. A fost medic neurolog român, profesor la Facultatea de Medicină din Bucureşti, pe care a absolvit-o şi el. În perioada de studenţie a lucrat ca preparator în laboratorul de Anatomie Patologică şi Bacteriologie al lui Victor Babeş, care l-a ajutat să-şi continue studiile la Paris, în clinica de maladii ale sistemului nervos din spitalul Salpetrière. Acest lucru se întâmpla în anul 1889. În anul 1897 susţine teza de doctorat la Facultatea de Medicină din Paris. În acelaşi an se întoarce în România şi este numit în funcţia de şef al serviciului de boli nervoase la Spitalul Pantelimon. Peste un an, ocupă funcţia de profesor la clinica de boli nervoase a Facultăţii de Medicină din Bucureşti.
În anul 1906, ajunge membru al Academiei Române. În anul 1919, clinica de boli nervoase se mută la Spitalul Colentina, unde se va forma şi Şcoala Românească de Neurologie, al cărei fondator a fost dr. Gheorghe Marinescu.
Colecţia muzeului reconstituie universul savantului Gheorghe Marinescu prin obiectele de mobilier expuse, documente, manuscrise ştiinţifice, cărţi, fotografii cu familia, albume cu fotografii din călătoriile sale în Argentina, în perioada 1928-1930, diplome internaţionale, decoraţii, corespondenţa cu savanţi străini, articole din ziare despre activitatea acestuia derulată în cadrul spitalelor Palentina şi Colentina.
De asemenea, sunt expuse şi obiecte personale, precum un aparat de filmat şi proiecţie cinematografică, pe care l-a folosit în cercetările sale ştiinţifice.
Preț intrare |
Orar de vizită |
Adulţi – 4 RON Elevi, studenţi – 2 RON
|
Marţi-Duminică: 10:00 -16:00
|
Date de contact: Str. Thomas Masarik, Nr.27, sector 2, Bucureşti, judeţ bucureşti, nr. telefon: 021.2117613. |