De ce sa vezi acest obiectiv?
Pentru că reprezintă un important edificiu de cult evreiesc ce se remarcă prin arhitectura aparte și motivele decorative rare!
- Este în Braşov, Județ Braşov
- Construit în anul 1924/1926
- Deschis turiștilor cu taxă de vizitare.
- Trasee amenajate: da
- Condiții de vizitare: conform programului de vizitare
Sinagoga Ortodoxă din Brașov s-a ridicat în perioada 1924/1926, în contextul împărţirii comunităţii evreieşti în anul 1877 în două congregații- evreii de rit ortodox şi evreii de rit neolog, avînd o suprafață totală de 365 m.p.
Oficial, comunitatea evreiască s-a înființat în anul 1826 dar istoria arată că primii evrei s-au stabilit în Brașov mai devreme, în 1807, numărul lor crescând constant, de la an la an.
Sinagoga a reprezentat lăcaşul de cult al adepţilor religiei mozaice, până în anul 1941, când membrii Legiunii Arhanghelului Mihail, mişcare cunoscută şi sub numele de Mişcarea Legionară, o distruge şi devastează. Această mişcare a fost înfiinţată în anul 1927, de Corneliu Zelea Codreanu, pentru a lupta împotriva comuniştilor evreilor şi masonilor.
Construită în stilul maur, sinagoga se remarcă prin frumusețea exteriorului. Fațada principală a lăcaşului este frumos ornată cu un deosebit mozaic de ceramică cu motive de plante şi doi lei, apariția acestora în arta decorativă a sinagogilor fiind o raritate în România, cu toate că în cultul mozaic este permisă folosirea figurilor animale.
Sinagoga în prezent este dezafectată, dar după o consolidare a clădirii s-ar putea folosi în scopuri culturale. Interiorul este folosit momentan, din păcate, ca depozit.
Deşi astăzi se află într-o stare de degradare și nu se poate vizita interiorul, turiştii ce trec pe strada Castelului pot admira aspectul original și arhitectura aparte a Sinagogii ortodoxe. Cu siguranță vor rămâne surprinși de personalitatea edificiului.
Program de vizitare: Luni – Vineri: 09:00-13.00
Date de contact: Strada Castelului, nr. 64, Braşov, judeţul Braşov.