De ce sa vezi acest obiectiv?
Pentru că este un frumos castel de vânătoare din sec. al XVIII-lea, declarat monument istoric!
- Este în Gheghie, Județ Bihor
- Construit în 1860
- Închis turiștilor.
- Ctitor/Autor: groful Zichy Domokos
- Cod monument Istoric: BH-II-m-B-01151
- Trasee amenajate: nu
- Condiții de vizitare: închis turiștilor
Situat într-o zonă pitorescă, castelul de vânătoare din Zichy îşi are începuturile în anul 1860. A fost ridicat de groful Zichy Domokos, episcopul de Veszprem, care vine în Transilvania.
În anul 1904, nepotul din partea celuilalt frate Zichy Ödön, Zichy Ödön (1874-1967) va transforma clădirea în castel de vânătoare. În anul 1907, se căsătoreşte cu Bethlen Gabriella, urmaş al Bethlen Farkas (1639-1679), cancelar al Transilvaniei în perioada 1678-1679.
Castelul de vânătoare de la Zichy nu este singurul castel construit de familia Zichy în judeţul Bihor. Un alt castel este cel de la Poiana Florilor, la 15 km de Arad, ridicat între 1891-1893, de către groful Zichy Jenő, cunoscut ca şi explorator al Asiei. După naţionalizare, castelul a fost transformat în hotel şi restaurant, şi ulterior, sub regimul comunist a ajuns în paragină. În prezent, se află sub administrea Mănăstirii Sfintei Cruci din Oradea, care s-a ocupat de reabilitarea sa. Pe perioada de vară, castelul adăposteşte tabere pentru elevi.
Castelul din Zichy, de-a lungul timpului, a avut mai mulţi proprietari.
În anul 1918, castelul este vândut boierului Gheorghe Mateescu din Muntenia, care nu-i va aduce modificări interioare. Despre familia Mateescu se vorbeşte de bine, cum că a ridicat o şcoală şi a donat teren pentru ridicarea unei biserici. De Crăciun, dăruia cărţi copiilor adunaţi în jurul bradului împodobit de primărie.
Familia Mateescu a fost lovită de două evenimente tragice, şi anume, şi-a pierdut ambii fii, unul de leucemie la vârstă fragedă şi celălalt, nu după mult timp ce s-a întors din prizonieratul din Siberia. În anul 1952, după moartea boierului castelul va fi naţionalizat şi va ajunge tranformat în sanatoriu TBC, care va funcţiona până în toamna anului 2006.
Castelul este înconjurat de un parc cu castani, însă din nefericire, nefiind îngrijit, a ajuns năpădit de buruieni. În prezent, se poartă dispute asupra dreptului de proprietate, între nepotul boierului Mateescu şi rudele de sânge ale acestuia.
Date de contact: Ghegie, judeţ Bihor. |