De ce să vezi acest obiectiv?
Pentru că este cel mai extins lac salin din România, ale cărui proprietăţi terapeutice au fost recunoscute la nivel internaţional!
- Este între Eforie Nord, Eforie Sud, Techirghiol, Județ Constanța
- Unitate geografică: litoralul Marii Negre
- Altitudine: 0 m
- Deschis turiștilor fără taxă de vizitare.
- Amenajare: da
- Caracteristici geografice: Liman fluvio-maritim; suprafaţa 10,68 km2, adâncime maximă 9 m, salinitate 95g/l
- Condiții de vizitare: doar în sezonul estival
Lacul Techirghiol se află între localităţile Eforie Nord, Eforia Sud şi Techirghiol, la ţărmul Mării Negre. Lacul este recunoscut pentru proprietăţile sale benefice asupra organismului, prin nămolul care se foloseşte în diverse tratamente.
Cunoscut şi ca Limanul Techirghiol, se poate deduce cu uşurinţă geneza lacului. Lacul este un liman fluvio-maritim, fiind separat de mare printr-un cordon de nisip ce s-a format în mod natural datorită curenţilor marini ce au favorizat depunerea sedimentelor sub această formă. Odată închis lacul de acest cordon de nisip, concentraţia de săruri s-a mărit de-a lungul timpului prin aportul limitat de apă dulce şi prin evaporarea apei. Astfel, concentraţia actuală de săruri este de 95 g/l. Fenomenul a determinat formarea unui strat de nămol cu calităţi terapeutice.
Mai mult, continuând cu caracteristicele geografice ale lacului, important de menţionat este faptul că acesta este cel mai extins lac salin din România, cu o suprafaţă de 10,68 km2. Lacul nu este adânc, datorită condiţiilor de formare, având adâncimea maximă de 9 m. Temperatura medie a apei este apropiată de cea a aerului. Interesant este şi faptul că, deşi temperatura apei poate scădea sub 0 grade Celsius, lacul nu îngheaţă datorită mineralizării ridicate.
Oraşul Techirghiol a fost înfiinţat în 1893. Aici a fost deschis un sanatoriu în 1899, astăzi devenind o recunoscută staţiune de tratamente. Astfel, efectele terapeutice ale apei sărate mineralizate şi a nămolului din liman au fost exploatate pentru tratarea bolilor de tipul psoriazisului, reusmatismului, alergiilor, afecţiunilor imunitare, afecţiunilor ginecologice, afecţiunilor cardiovasculare, bolilor de piele etc.
Proprietăţile terapeutice ale nămolului din liman au fost recunoscute la nivel internaţional încă de la începutul secolului al XX-lea, când, la Expoziţia Universală de la Paris, nămolul sapropelic de la Techirghiol a primit medalia de aur.