De ce să vezi acest obiectiv?
Pentru că este un obiectiv de mare importanţă, prezentând istoricul uneia dintre cele mai vechi podgorii româneşti – podgoria Minis- Maderat.
- Este în Miniş, Județ Arad
- Construit în 1988
- Deschis turiștilor cu taxă de vizitare.
- Condiții de vizitare: se vizitează la cerere
Muzeul viei şi vinului din Miniş, comuna Ghioroc, judeţul Arad a fost înfiinţat în anul 1988 în complexul staţiunii de Cercetări Viticole din respectiva localitate şi face parte din Complexul Muzeal Arad. Accesul se poate face pe cale rutieră, prin DN Arad-Sâmbăteni-Ghioroc, sau pe cale feroviară, prin staţia CFR Ghioroc. Expoziţia permanentă prezintă istoricul viticulturii şi vinificaţiei pe unul dintre cele mai vechi areale viticole din România – podgoria Miniş- Măderat. Exponatele sunt reprezentate de piese arheologice, unelte, instalaţii, documente şi fotografii.
Podgoria de la Miniş- Măderat are o vechime seculară, prima atestare documentară fiind din secolul al XI-lea. Dimanica suprafeţei cultivate a fost una accentuată, astfel că dacă în 1562, în perioada ocupaţiei otomane, erau consemnate 700 de hectare cultivate, în 1746, în perioada ocupaţiei habsburgice existau deja 2000 de hectare cultivate cu vie; în secolul al XX-lea, suprafaţa a fost triplată.
S-au înfiinţat tot mai multe pivniţe odată cu creşterea recoltei. În 1636, principele Gheorghe Rakoczi a dispus săparea în stânca a unei pivniţe cu o capacitate de 7000 hl la Mocrea, iar în 1749, contele Grassalkovich a cerut amenajarea unei alte pivniţe la Miniş. În 1881 a fost înfiinţată şi Şcoala de Viticultură, ce a format numeroşi specialişti în domeniu. De asemenea, au fost amenajate pepiniere la Paulis-Baratca, Ceala şi Târnova. La Miniş s-a construit o Staţiune de Cercetări în domeniu.
Vinurile specifice acestei zone sunt roşii din soiurile Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, Burgund şi albe din soiurile Riesling Italian, Furmint, Muscat Ottonel. Însemnat este vinul dulce din soiul Cadarca, ce se produce în zona Miniş-Covasânt încă din anul 1744. O mare distincţie a fost acordată vinului roşu dulce de Minis în 1862, când la Expoziţia Internaţională de la Londra acesta a fost denumit „regele vinurilor”.
În perioada comunistă, a fost începută reorganizarea şi exploatarea intersiva a viilor şi astfel calitatea a fost redusă în favoarea cantităţii. După căderea regimului comunist, odată cu retrocedarea terenurilor agricole, producţia a scăzut şi zona a intrat în circuitul turistic. În prezent, muzeul se poate vizita la cerere.
Orar de vizită |
Se viziteaza la cerere. |
Date de contact: Sat Minis, comuna Ghioroc, jud. Arad. Telefon: +40257.461.108; +40257.461.426. |