De ce sa vezi acest obiectiv?
Pentru ca este una dintre cele mai vechi biserici fortificate transilvănene și cuprinde un muzeu de etnografie și istorie, deopotrivă interesant și educativ.
- Este în Ungra, Județ Brașov
- Construit în sec. XIII
- Poartă Hramul Sf. Treime
- Deschis turiștilor
- Cod monument Istoric: BV-II-a-B-11836
- Trasee amenajate: da
Localitatea Ungra este amplasată la poalele munţilor Perşani, în zona aşa-numită Ţara Rupei. Se pare că biserica fortificată din Ungra a fost construită pe locul unei vechi cetăți menționată documentar în anul 1211 și care a fost demantelată, materialele sale de construcție fiind folosite pentru ridicarea bisericii. Biserica fortificată din Ungra dateaza din ultimul sfert al secolului XIII, inițial fiind ridicată o bazilică cu trei nave şi cor alungit, închis semicircular.
În timpul invaziei tătăre din 1658, biserica a suferit distrugeri considerabile. Trecerea timpului a marcat iarasi asezământul bisericesc atunci cand, in 1802 si 1829, doua mari cutremure au avariat turnul, din care s-a pastrat astăzi doar portalul cu nervuri circulare din bazalt.
Biserica a fost fortificată în secolul XVI, iar protecția era asigurată prin ziduri înalte și turnuri. Se putea intra în cetate prin turnul porții, iar în sud-vest se afla “turnul slaninilor”, un frigider natural, unde comunitatea din Ungra păstra proviziile de hrană.
Biserica păstrează vechiul altar al sec. XVII și picturile cu scena răstignirii, alături de dictonul latin “Veritas Domini manet in aeternum” (“Adevarul Domnului rămâne pentru etenitate”). Orga, datând din 1757, s-a păstrat până în zilele noastre.
Sursa foto: rupeaturistica.ro
Date contact: Ungra, Județ Brașov.