De ce sa vezi acest obiectiv?
Pentru ca este una dintre cele mai bine păstrate biserici fortificate din secolul XIV, amplasată într-o zonă pitorească și cu puternice influențe istorice.
- Este în Bunești, Județ Brașov
- Construit în sec. XIV
- Poartă Hramul „Sf. Gheorghe”
- Deschis turiștilor
- Cod monument Istoric: BV-II-m-A-11766.02
- Trasee amenajate: da
- Sărbătoare anuală: 23 aprilie
Biserica este construită din rocă marină sedimentată, iar interiorul somptuos păstrează încă un prospect de orgă, picturi murale, precum și sculpturi romanice străvechi: cristelnița, nișa și arcul triumfal.
Pe pereți se pot vedea încă inscripții și fragmente de puctură murală, conservate excepțional. Biserica este îmbogățită cu cinci perechi de arcade și o incintă fortificată, păstrată aidoma de la construcția sa din anul 1500.
Fortăreața bisericii reprezintă un zid de apărare cu 5 turnuri, de 4 km înălțime. Acest lăcaș a protejat locuitorii comunității din împrejurimi de atacurile din afară, fiind un loc de reculegere și de siguranță pentru transilvăneni.
Biserica este o bazilică construită într-un stil impresionant, care face tranziția de la romanic la gotic.
Altarul bisericii se remarcă prin stilul clasic, adăugat bisericii ulterior în 1805 și decorat cu picturi murale. Deasupra altarului stă orga în stil rococo, iar împrejurul acestor obiecte istorice se află mobile, galerii și balcoane din sec. XVII.
Pe lângă detaliile istorice, biserica fortificată de la Bunești oferă turiștilor o atmosferă de liniște și contemplare. În zonă, se mai poate vizita și cetatea Rupea, care este unul dintre cele mai vechi vestigii arheologice românești. Se ajunge ușor pe aceste meleaguri, căci biserica se află la doar 35 de kilometri de Sighișoara.
Date contact: Bunești, Județ Brașov.