De ce să vezi acest obiectiv?
Pentru că este un exemplu tipic de arhitectura in lemn din zona Vrancei.
- Este în Vrâncioaia, Județ Vrancea
- Construit în 1778 – 1782
- Poartă Hramul „Sfântul Nicolae”
-
Deschis turiștilor fără taxă de vizitare.
- Cod monument Istoric: VN-II-m-A-06571
- Condiții de vizitare: deschis turiștilor tot timpul anului
- Sărbătoare anuală: 6 Decembrie
Biserica de lemn din Vrâncioaia este situată în localitatea cu acelaşi nume, în Judeţul Vrancea. Lăcaşul de cult a fost ridicat în a doua jumătate a secolul al XVIII-lea de către meşterii locali, purtând hramul „Sfântul Nicolae”. Din anul 2010, edificiul a fost inclus pe Lista Monumentelor Istorice a Ministerului Culturii şi Cultelor, fiindu-i atestată importanţa cultural-artistică la nivel naţional.
În vara anului 2003 au fost realizate lucrări de renovare a monumentului şi atunci au fost descoperite câteva inscripţii în chirilică pe bârnele de lemn. Datorită acestora, biserica a putut fi datată ca aparţinând secolului al XVIII-lea, construcţia începând în 1778 şi fiind definitivată în 1782. Gravurile în lemn, una în partea de sud a pronaosului, iar cea din partea de nord, menţionează: „Să știe de cându s-au sfințitu biserica aceasta ombla văliatu 7286 (1778) și era domn Ghica Vodă protopop era Neculaiu Vidră(ș)cu”, respctiv „să știe de cându s-au șindrilitu biserica leţ 7290 (1782) Mai 25…popa Cristian Ştefan”.
Construit din lemn, pe o temelie din piatră de rău cu rol în protejarea materialului lemnos, lăcaşul de cult are un plan monovanat. Intrarea în edificiu se face printr-o uşă construită tot din lemn, urcându-se două trepte din lespezi de piatră.
Acoperişul are învelitoare din şindrilă, ce înglobează şi volumul bolţilor, încununat de cruci de fier forjat. În spaţiul interior se pot observa icoane pictate pe lemn, reprezentând scene din viaţa sfinţilor, dar şi icoane împărăteşti vopsite cu roşu. De asemenea, de mare importanţă pentru edificiu este lada de zestre ţărănească, tot din lemn, folosită de preoţi pentru păstrarea veşmintelor.
Începând cu vara anului 2003, lucrările de renovare asupra acoperişului şi temeliei au pus în evidenţă inscripţiile în chirilică, valorificându-le. Biserica de lemn din Vrâncioaia are o mare importanţă din punct de vedere cultural şi arhitectural, atât pentru Moldova, cât şi la nivel naţional.
Date de contact: Satul Vrâncioaia, Jud. Vrancea |