De ce să vezi acest obiectiv?
Pentru că este un monument arhitectonic ce găzduieşte cea mai însemnată colecţie numismatică a României.
- Este în Bucureşti
- Construit în 1943
- Deschis turiștilor fără taxă de vizitare.
- Autori: arh. Cassien Bernard și arh. Albert Galeron; Constructori: arh. N. Cerchez și arh. E. Băicoianu
- Cod monument Istoric: B-II-m-A-19023
- Condiții de vizitare: grup organizat, cu tur ghidat
Muzeul Băncii Naţionale a României este amenajat în Vechiul Palat al Băncii Naţionale a României, în Centrul Istoric al capitalei. Palatul a fost construit în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, între 1884 şi 1890, după planurile arhitecţilor Cassien Bernard şi Albert Galeron, sub supravegherea arhitecţilor Grigore Cerchez şi E. Băicoianu. În 1914 a fost emisă o hotărâre a Consiliului General a B.N.R. pentru înfiinţarea muzeului, amenajarea acestuia începând în anul 1933. Prima expoziţie a fost deschisă publicului în 1943.
Muzeul găzduieşte o impresionantă colecţie numismatică, ce evidenţiază evoluţia monetăriei pe teritoriul României, începând cu perioada antică, de la monedele cetăţilor greceşti de pe ţărmul Mării Negre, din secolul V i.Hr. şi până în perioada contemporană, la denominarea leului în 2005.
Piesele ce sunt expuse în expoziţia permanentă reliefează rolul banului în societatea contemporană, prezentând istoria monedei naţionale. Există două direcţii de a urmări evoluţia monedei: în primul rând, moneda ca mijloc şi ca instrument financiar de schimb şi în al doilea rând, moneda ca produs artistic, rezultat ca influenţă culturală şi ideologica directă, dintr-o anumită perioadă. Simbolistica întâlnită pe monede este fascinantă, la fel şi istoria ce se ascunde în spatele acesteia. Pe lângă seriile numismatice emise de Banca Naţională a României de-a lungul timpului, muzeul mai găzduieşte şi alte însemne bancare şi o galerie de portrete ale guvernatorilor băncii.
Condiţiile de vizitare a muzeului presupun că trebuie să existe un grup organizat, pentru care se face programare prin e-mail, urmată de o confirmare. Vizitarea se face printr-un tur ghidat, fără a se plăti taxă de intrare. Intrarea în muzeu se face prin Strada Doamnei, nr. 8, respectându-se procedurile aferente accesului controlat în Banca Centrală.
Orar de vizită | 10:00 – 16:00 (cu programare) |
Date de contact: Strada Lipscani, nr. 25, sector 3, Bucureşti; |