De ce sa vezi acest obiectiv?
Pentru că este un frumos edificiu construit în stil arhitectonic modern, ce merită vizitat dacă ajungeți în frumosul Arad, oraș ce candidează la titlul de Capitală Culturală Europeană a anului 2021!
- Este în Arad, Jud. Arad
- Construit în 1999
- Poartă Hramul „Nașterea Sf. Fecioare Maria”
- Trasee amenajate: da
- Sărbătoare anuală: 8 Septembrie
Piatra de temelie a bisericii Nașterea Sfintei fecioare Maria a fost pusă la 8 august 1999, în prezenţa a numeroşi credincioşi şi preoţi, de către Episcopul Alexandru Mesian al Lugojului.
Istoria bisericii începe însă, cu mult mai devreme. Conform datelor oferite de istorie, primii greco-catolici din Arad au apărut în jurul anului 1770, neavând lăcașe de cult și fiind nevoiți să țină slujbele în casele credincioșilor.
Nevoia de a avea un loc de rugăciune îi îndeamnă pe cei câțiva greco-catolici să înainteze o cerere Comitatului, pentru a aproba ridicarea unei biserici, cerere de unde vor primi în 1774 răspunsul favorabil. Astfel, direcțiunea camerală cedează în 1775 un teren intravilan și suma de 1000 Fl, unde va fi construită biserica.
În anul 1776 este ridicat lăcașul de cult cu hramul “Adormirea Maicii Domnului” şi casa parohială. Construită din cărămidă, biserica are inițial trei ferestre la altar, două în naos la bărbaţi, trei la femei şi trei uşi, turnul din lemn având și el patru ferestre pe fiecare latură.
Odată cu trecea timpului, biserica ajunge în ruină iar parohia decide edificarea unui nou lăcaş de cult, pe locul celei vechi, dar conducerea orașului Arad oferă un alt teren pe care să se construiască noul lăcaș de cult. Zidirea se face între anii 1912-1913 de către Patronat, anteprenor fiind Carol Fenyves şi Alexandru Codilla, iar sfințirea pe 16 octombrie 1921 de episcopul Valeriu Traian Frenţiu al Lugojului.
Un nou edificiu este construit după anul 1928, când, comitetul palatelor din parohia greco-catolică Arad-Centru, cumpără în cartierul Şega o locuinţă şi un intravilan, pe calea Aurel Vlaicu, pentru construirea sa.
Spre finele anului 1948, sub dictatura regimului comunist se desfiinţează Biserica Greco-Catolică, dar, în anul 1991, comunitatea greco-catolică se reînființează. Slujbele religioase se ţin într-o capelă, de dimeniuni modeste, de 100 de locuri, improvizată în sala “Studio” a bisericii Minoriţilor.
Datorită neretrocedării bisericii de pe Strada Eminescu, nr. 57, parohia din Arad-Centru decide construirea unei noi biserici, pe strada Vincenţiu Babeş, nr. 4, in 1999 punându-se piatra de temelie a noului lăcaș cu hramul “Naşterea Sfintei Fecioare Maria.
Lucrările de construcție la fundația bisericii încep în anul 2000, continuând neîntrerupt și în 2001. Biserica se incadrează în repere moderne, 30 m lungime, 10 m lățime, 10 m înălțime, având o capacitate de 300 de locuri.
În 2005 au fost finalizate lucrările la pardoseala bisericii cu marmură, punându-se băncile şi iconostasul, biserica beneficiind de încălzire proprie, staţie de sonorizare şi clopote electronice. Curtea fost pavată, iar gardul ce o înconjoară este unul metalic, pe fundaţie de beton.
De știut că biserica adăpostește în prezent patru statui mari, prin donațiile făcute: Sfânta Fecioară Maria de la Lourdes, Sfânta Fecioară Maria Neprihănită, Presfânta Inimă a lui Isus şi Sfântul Anton de Padova.
Contact: Strada Vicențiu Babeș, Arad, judeţ Arad, nr. telefon:0257 211 196.