De ce să vezi acest obiectiv?
Pentru că este un impresionant obiectiv religios, situat la baza Munţilor Cozla.
- Este în Piatra-Neamţ, Județ Neamţ
- Construit în 1740
- Poartă Hramul „Buna Vestire”
- Deschis turiștilor fără taxă de vizitare.
- Cod monument Istoric: NT-II-m-B-10550
- Condiții de vizitare: deschis turiștilor tot timpul anului
- Sărbătoare anuală: 25 Martie
Biserica „Bună Vestire” este situată în cartierul Dărmăneşti din Piatra-Neamţ, pe un platou care se întinde până la şoseaua ce face legătura cu oraşul Târgu Neamţ. Cu o vechime de peste două secole şi jumătate, lăcaşul a fost construit în anul 1740, pe locul unei biserici mai vechi de lemn, ca şi ctitorie a spătarului Iordache Darie şi refăcut de către fiul acestuia, postelnicul Iordachi Darie, la 1829.
Spaţiul aparţinea în secolul al XVIII-lea lui Darie Dărmănescu, acesta având aici o curte boierească ce includea construcţii temeinice, ziduri de incintă, o biserică-capelă, moşia îndeplinind şi alte funcţii pe lângă cea rezidenţială. În prezent, mai este vizibil un zid de piatră de râu în faţa bisericii, din care se poate imagina o incintă greu accesibilă ce oferea siguranţă familiei boierului şi slujitorilor curţii. Actuala biserică se află pe locul fostei biserici din curtea boierească.
Structura edificiului este încadrată în categoria bisericilor cu plan triconc, cu sânuri laterale bine conturate. Construite din piatră şi cărămidă la exterior şi interior, zidurile groase ale lăcaşului nu sunt omogene, având în partea mediană câte un emplecton de piatră de râu. Totodată, cele patru crene au fost deschise în ziduri pentru a îndeplini rolul de apărare, oferind vedere către punctele de acces în clădire. Tot cu rol de apărare a fost introdus drugul masiv, cu care se poate bloca uşa de la intrare.
Spaţiul interior nu are împărţirea clasică a bisericilor (altar, naos, pronaos). Pridvorul din faţa intrării din faţă a fost adăugat în 1914. În peretele sudic al naosului exista o nişă boltită care marchează locul mormintelor ctitorului şi familiei sale. Acest lăcaş de cult nu a avut niciodată pictură interioară, cea care se poate observa astăzi fiind de dată recentă.
Date de contact: Strada 1 Decembrie 1918, nr. 118, Piatra-Neamţ, Județ Neamţ; Telefon: +40233.224.818 |