De ce sa vezi acest obiectiv?
Pentru că este o poveste vie a istoriei saşilor din Ţara Bârsei şi ascunde legende fascinante din perioada năvălirilor din Evul Mediu.
- Este în Rotbav, Județ Braşov
- Construit în jurul anului 1300
- Deschis turiștilor fără taxă de vizitare.
- Condiții de vizitare: deschis în prima duminică din lună.
Biserica Evanghelică fortificata Rotbav este situată în satul cu acelaşi nume, din comuna Feldioara, Judeţul Braşov. Satul Rotbav este uşor accesibil, cu trenul sau cu maşina, fiind situat pe Drumul European E60 Brasov-Sighişoara, la 20 km distanţă de Braşov şi la doar jumătate de oră de mers cu trenul Brasov-Rotbav hc, în haltă oprind doar trenurile în regim Regio.
Biserica face parte din ansamblul siturilor săseşti şi oferă povesti incredibile, mituri păstrate din tata în fiu. Aceasta a fost ridicată în jurul anului 1300, în stil romanic şi fortificată ulterior, în secolul al XV-lea. Având o istorie seculară, câteva personalităţi importante pot fi asociate cu această cetate săseasca: Giorgio Basta, în 1602, a folosit-o drept refugiu, iar Gabriel Bathory, principele Transilvaniei, a fost asediat aici. Extrem de interesantă este istoria cetăţii.
În prima jumătate a secolului al XIII-lea, se spune că în această zonă din Ţara Bârsei s-au mutat 20 familii de saşi, înaintând spre Est în încercarea de a se apăra de năvăliri. Numele localităţii apare prima dată documentat sub forma Ruffa serrates (Malul roşu), legenda spunând că localnicii au văzut, după o năvălire pustiitoare, în timp ce îşi spălau rănile în rău, cum apele au devenit roşii. După 1300, în vremea construirii bisericii, în sat trăiau aproximativ 70 familii săseşti.
Între năvăliri şi incendii, fortificaţia a suferit modificări evidente. Multe din elemente nu s-au păstrat până astăzi. Cetatea tipic săseasca cuprindea magazii, ateliere, grajduri, o bucătărie comună, stupuri de albine, însă din păcate acestea au fost distruse în urma atacurilor şi a incendiilor. Nici turnul porţii, unde se afla administraţia oraşului şi o celulă pentru prizonieri nu a rezistat timpului. Se mai pot vedea însă zidul de incintă prevăzut cu guri de tragere şi guri de păcură, ce datează din etapa primei fortificări.
Biserica a trecut prin mai multe faze de construcţii şi modificări. Zidurile sunt martore schimbărilor superficiale, la bază având culoarea maro, iar în partea superioară, cenuşiu. Ultimul incendiu a fost în 1732, iar în 1738 biserica şi cetatea au fost reconstruite în forma actuală. Interiorul bisericii este simplu, atracţia principală fiind pictura altarului şi amvonul decorat cu o ţesătură verde. Mai mult, în 1908 a fost adăugată o orgă din Pecs şi, în turn, a fost instalat un orologiu din Leipzig. Pe uşă intrării în biserică se afla trei inele, care au interpretări diferite în funcţie de biserică. Conform catolicilor, inele însemnau „Tatăl, Fiul şi Sfântul Spirit”, iar după trecerea la credinţa evanghelică, simbolurile au fost traduse prin „credinţă, iubire, speranţă”. Inele se află chiar şi pe stema Rotbavului.
În jurul bisericii din Rotbav s-au consolidat mai multe legende conform cărora sub biserica evanghelică există o reţea de catacombe şi tuneluri, folosite de localnici pentru a fugi de năvălitori. Ca o singură dovadă a existenţei acestor tuneluri este descoperirea unor ruine ale unui presupus tunel la malul Oltului. Nu s-a putut parcurge acest tunel din cauza surpărilor produse, neexistând astfel nicio dovadă concretă asupra reţelei de tuneluri din pământ.
Biserica Evanghelică fortificata din Rotbav ascunde povesti fascinante, fiind una dintre cele mai vechi biserici săseşti din Ţara Bârsei. În prezent în sat mai trăiesc doar 10 familii însă localnicii sunt dornici să împărtăşească din cunoştinţele lor cu trecătorii curioşi. Biserica nu este deschisă în fiecare zi, întrucât şi slujbele se ţin rar, în prima duminică din fiecare lună.
Orar de vizită |
Obiectiv deschis în prima duminică din lună. |
Date de contact: str. Horia, nr.67, Rotbav, jud.Braşov; Telefon: +40.268.362.042. |