De ce să vezi acest obiectiv?
Pentru că este una dintre cele mai vechi biserici de lemn din județul Salaj şi este unică prin complexitatea elementelor sale arhitecturale.
- Este în Racâş (comuna Hida), Județ Sălaj
- Construit în 1558
- Poartă Hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril”
-
Deschis turiștilor fără taxă de vizitare.
- Cod monument Istoric: SJ-II-m-A-05101
- Condiții de vizitare: deschis turiștilor tot timpul anului
- Sărbătoare anuală: 8 Noiembrie
Biserica de lemn din Racâş este situată în localitatea omonimă, sat component al comunei Hida, Judeţul Sălaj. Accesul în localitate se face pe cale rutieră, pe DN1G, fiind situată la 35 km de municipiul Zalău, în lungul văii Almaşului. Monumentul arhitectonic este probabil cel mai complex de acest gen din judeţul Sălaj, supranumit „judeţul bisericilor de lemn”. Biserica datează din jurul anului 1558, iar în 1761 şi 1772 au existat lucrări de reparaţie şi supraînălţare a clădirii.
Biserica se remarcă în rândul celorlalte exemple arhitectonice prin faptul că se defineşte prin două poale. Înfăţişarea este unică prin poala de acoperiş ce acoperă târnațul de la faţada sudică, apoi se opreşte în dreptul absidei şi se continua pe faţada nordică şi cea estică. Corpul principal al bisericii prezintă o absidă pătrată decroşata, acoperită cu un tavan asemănător cu pronaosul, iar naosul are o boltă semicilindrică cu naşterea pe grinzi longitudinale, sprijinite pe bârne de stejar. Prispa aduce un surplus de frumuseţe şi originalitate prin cei cinci stâlpi sculptaţi, cu fusul subţiat către centru şi întrerupt de o brăţară rotunjită, ale căror capetele au fost cioplite într-o formă rectangulară. Aceşti stâlpi nu au fost fixaţi într-o arcadă, întărind teoria secularităţii bisericii.
Despre pictura interioară se presupune că ar fi opera lui Ioan Pop din Românaşi, artistul care a pictat şi bisericile din Borza, Păuşă, Brusturi. Pictura inițială s-a păstrat cel mai bine în spaţiul altarului şi mai puţin în naos şi proaos. În biserica sunt redate diverse scene biblice legate de viaţa lui Iisus, de mare însemnătate din punct de vedere cultural. Impresionant este şi tavanul împodobit cu motive vegetale, ce închide Sfânta Troiţa în mijloc. Iconostasul se desfăşoară amplu, registrul icoanelor prăznicare neexistând – în partea superioară este reprezentată scena Răstignirii, redata prin diverse simbolisme, urmată de medalioane cu prooroci şi Apostoli. Mijloacele de expresie regăsite în picturi sunt nemaipomenite şi sugerează eleganță la nivel conceptual.
Biserica de lemn din Racâş este unică prin structura şi arhitectura sa şi este una din cele mai vechi lăcaşuri de cult din judeţul Sălaj. În satul Racâş se mai poate vizita şi faimoasă Poiana cu Narcise, o rezervaţie naturală de tip floristic şi faunistic.
Date de contact: Sat Racâş, nr. 8, comuna Hida, Jud. Sălaj |