De ce să vezi acest obiectiv?
Pentru că este unic prin turnul-clopotniță sub forma unui coif ascuţit, nemaiîntâlnit în întregul judeţ al bisericilor de lemn!
- Este în Fildu de Sus, Județ Sălaj
- Construit în 1727
- Poartă Hramul „Pogorârea Duhului Sfânt”
-
Deschis turiștilor fără taxă de vizitare.
- Cod monument Istoric: SJ-II-m-A-05053
- Condiții de vizitare: deschis turiștilor tot timpul anului
- Sărbătoare anuală: data flexibilă (50 zile după sărbătoarea Paştelui)
Biserica de lemn din Fildu de Sus se află în localitatea cu acelaşi nume din judeţul Sălaj. Accesul în satul Fildu de Sus se poate face pe un drum local, desprins din DN1G, fiind situat la 57 km de Zalău şi 17 km de Huedin. Edificiul a fost construit în prima jumătate a secolului al XVIII-lea, în 1727, însă forma actuală se datorează unor lucrări de mărire din secolul al XIX-lea.
Monumentul arhitectonic este renumit la nivel naţional pentru coiful ascuţit peste acoperişul cu ape repezi, dar şi pentru pictura murală interioară realizată în stil tradiţional. Impozantul turn-clopotniță, cu foişor şi alte patru turnuri mici, se remarcă prin unicitatea sa, fiind una dintre cele mai desăvârşite lucrări de lemn româneşti. Structural, biserica are un plan dreptunghiular, cu absida decroşată şi pridvor pe întreaga faţada sudică. Pe latura sudică se poate observa motivul unui şarpe cu capul şi coada de floare.
Picturile murale datează din secolul al XIX-lea şi impresionează prin motivele tradiţionale ce se regăsesc aici. O inscripţie pe uşă naosului menţionează anul 1856 ca fiind momentul realizării picturilor, în vremea lui Francis Iosif I. Paleta cromatică este din registrul roşu-purpuriu, fiind totodată reprezentate numeroase flori. Motivele vegetale apar şi în cazul icoanelor cu muceniţe, unde fețele acestora sunt încadrate în nişe decorate cu flori şi frunze de stejar şi în cazul boltei naosului, unde sunt reprezentate ciorchine de struguri şi flori. Laleaua apare ca laitnotiv pe iconostas şi pe uşile împărăteşti, simbolizând atenţia pentru detaliu şi dragostea de frumos. Decoraţiile interioare şi exterioare în lemn înfrumuseţează stâlpii şi ancadramentul uşii de la intrare.
Biserica de lemn din Fildu de Sus este un exemplu tipic de arhitectură în lemn şi, în acelaşi timp, reuşeşte să atragă atenţia prin unicitatea turnului-clopotniță sub formă de coif ascuţit.
Date de contact: Sat Fildu de Sus, comuna Fildu de Jos, Jud. Sălaj; Telefon: +40762.076.637 |