De ce să vezi acest obiectiv?
Pentru că este un monument arhitectonic ce păstrează în aparenţă elementele tradiţionale caracteristice bisericilor în lemn.
- Este în Mierța, Județ Sălaj
- Construit în 1857
- Poartă Hramul „Pogorârea Sfântului Duh”
-
Deschis turiștilor fără taxă de intrare
- Condiţii de vizitare: deschis turiştilor tot timpul anului
- Sărbătoare anuală: data flexibilă (Rusaliile – 50 zile după Paste)
Biserica de lemn cu hramul „Pogorârea Sfântului Duh” se află în satul Mierţa din Judeţul Sălaj. Accesul în localitate se face pe cale rutieră, fiind situată în apropiere de DN1G, la 40 km de Zalău. Lăcaşul de cult a fost ridicat în 1857 şi reprezintă un exemplu tipic de ahitectura bisericească în lemn, caracteristic secolului al XIX-lea.
De-a lungul timpului au fost conduse mai multe lucrări de consolidare a clădirii. La jumătatea secolului al XX-lea a fost turnată o centură de beton la temelie şi au fost bătute scânduri pe pereţii interiori şi exteriori pentru a se izola termic. Biserica nu are pictură interioară şi astfel s-a luat cu uşurinţă decizia de a bate scânduri pe bârna peretelui interior. Ulterior a fost adăugat acoperiş de tablă pe turn, iar restul acoperişului este realizat din tiglă. Aceste elemente alterează imaginea unei biserici tradionale, din lemn.
În spaţiul interior, doar uşile împărăteşti reprezintă un element decorativ. Acestea sunt de dimensiuni mici şi pe ele există şase medalioane cu sfinţi, încadrate cu elemente vegetale. Altarul este simplu şi dispune de obiectele de bază bisericeşti.
În prezent, biserica se află într-un stadiu avansat de degradare din cauza abandonării. A fost scos de pe Lista Monumentelor Istorice din cauza lucrărilor neprofesioniste de renovare, atât la interior, cât şi la exterior, iar starea bisericii continua să se agraveze, turla reprezentând un adevărat pericol de prăbuşire.
Date de contact: Sat Mierța, Jud. Sălaj; Telefon: +40757.160.535 |