De ce să vezi acest obiectiv?
Pentru că este un monument arhitectonic ce datează din prima jumătate a secolului al XIV-lea, important pentru cultura şi istoria Regiunii Banatului!
- Este în Lipova, Județ Arad
- Construit în 1338 (1797, 1928)
- Poartă Hramul „Adormirea Maicii Domnului”
-
Deschis turiștilor fără taxă de vizitare.
- Cod monument Istoric: AR-II-a-A-00620
- Condiții de vizitare: deschis turiștilor tot timpul anului
- Sărbătoare anuală: 15 August
Biserica ortodoxă cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” este situată în Lipova, Judeţul Arad, într-un cadru natural fabulos. Localitatea se află pe râul Mureş, în zona de contact dintre Munţii Zarandului şi Dealurile Lipovei. În zonă se remarcă acest lăcaş de cult, considerat capodoperă a artei feudale româneşti. Biserica a fost ridicată în trei etape (ca repere pot fi consideraţi anii 1338, 1797, 1928), iar printre ctitorii de-a lungul timpului se numără şi Basarab I, domnul Ţării Româneşti.
Iniţial, în etapă din secolul al XIV-lea, nava monumentului a fost construită pe jumătate din dimensiunea actuală şi pronaosul, în stil bizantin. Monumentul avea o cupolă pe naos şi abside laterale de formă dreptunghiulară pentru cântăreţi. Ulterior, în secolul al XVIII-lea, după Pacea de la Passarowitz din 1718, când întregul Banat a intrat sub stăpânire austriacă, biserica a fost mărită pentru a ajunge la forma de astăzi, adaugându-i-se elemente de factură barocă şi rococo pentru a se conforma stilurilor oficiale ale Imperiului Habsburgic. În secolul al XIX-lea i s-au adăugat galeriile din interior pentru a se mări spaţiul interior.
Biserica se remarcă şi prin picturile interioare, la care au lucrat în diverse etape artişti recunoscuţi. În nava veche, frescele au fost datate de către Nicola Iorga în jurul anului 1500. În secolul al XVIII-lea, mai mulţi pictori de la Şcoala de la Hurezi, întemeiată de Constantin Brancoveanu au realizat frumoase lucrări în stil bizantin pe pereţii interiori şi exteriori, remarcându-se „Judecata de Apoi”, „Patriarhii Avram, Isac şi Iacob”; din echipa de pictori făceau parte Nedelcu, Şerban şi Radu Popovici. Picturile de pe iconostas, din secolul al XVIII-lea, sunt atribuite lui Pocroniu („Cei patru Evanghelişti”, „Buna Vestire”) şi lui Ştefan Tenetchi-Ponerechiu („Sfântul Ioan Botezătorul”, „Cina cea de taină”, „Ierarhul Nicolae”).
Date de contact: Strada 9 Mai, nr. 2, Lipova, Jud. Arad. |