De ce sa vezi acest obiectiv?
Pentru că este un monument arhitectoric reprezentativ pentru stilul gotic, cu o vechime de mai bine de 500 de ani!
- Este în localitatea Şercaia, Județ Braşov
- Anul atestării: 1429
- Poartă Hramul „Sf. Ecaterina”
- Deschis turiștilor.
Dacă treceţi prin localitatea Şercaia, considerată de-a lungul timpului una dintre cele 15 cetăţi ale ţării Bârsei, nu ezitaţi să vă opriţi la Biserica evanghelică luterană, un monument arhitectonic impunător…
- Trasee amenajate: da
Nu se ştie cu exactitate anul ridicării bisericii, însă a fost atestată documentar în anul 1429. Biserica poartă hramul “Sfânta Ecaterina” şi de-a lungul timpului, a trecut printr-o serie incendii şi inundaţii, care au dus la modificarea formei sale originale. Astfel că, forma actuală a bisericii s-a conturat între anii 1868-1875, lucrare de care s-a ocupat inginerul braşovean Joseph Sampak. Merită menţionat faptul că poziţia bisericii a fost schimbată, din motive de spaţiu, fiind reorientată pe direcţia nord-sud.
Se mai ştie că altarul bisericii a fost realizat de inginerului oraşului, Peter Bartesch (1842–1914). De asemenea, bserica adăposteşte un basorelief care ilustrează renumita pictură „Cină cea de Taină, realizată de Leonardo da Vinci. La un moment dat, de-o parte şi de alta a basorelifelui se aflau două statui în ghips care îi înfăţişau pe Sf. Pavel şi Martin Luther în postura de Sf. Cristofor, statui care au fost distruse în anul 1916 şi, prin urmare, înlocuite în anul 1928, cu două picturi realizate de pictorul Eduard Morres (1884-1980), cunoscut şi ca topograf artistic al Transilvaniei.
În interiorul bisericii, se află şi o orgă valoaroasă construită în atelierul Wegenstein din Timişoara, în anul 1921.
Date de contact: str. Principală nr. 32, satul Şercaia, judeţ Braşov. |