De ce sa vezi acest obiectiv?
Pentru că este o arie protejată căutată de “vânătorii” de fotografii cu păsări şi animale sălbatice!
- Este în comuna Mândra, Județ Braşov
- Rezervație naturală
- Suprafaţă: 100 ha
- Deschis turiștilor fără taxă de vizitare.
- Fără condiții de campare
Comuna Mândra face parte din Microregiunea Dumbrava Narciselor, care reprezintă la rândul ei una dintre cele şapte microregiuni de dezvoltare ale judeţului Braşov…
- Trasee amenajate: nu
- Condiții de vizitare: tot timpul anului
În afară de comuna Mândra, mai sunt incluse comunele:
– Comăna, unde se găsesc cetatea sătească de apărare din sec. al XII-lea şi Coloanele de bazalt de la Piatra Cioplită, declarate monument al naturii,
– Părău, unde se găsesc biserica Sfânta Cuvioasa Parascheva din Veneţia de Sus, valoroasă pentru arhitectura ei mai mult în stil brâncovenesc, stil mai rar întâlnit la bisericile din Ardeal şi biserica Sfânta Cuvioasa Parascheva din Veneţia de Jos, declarată monument istoric;
– Şinca Nouă, unde se găsesc peştera Gang despre care se spune că ar fi fost una dintre ascunzişurile preferate ale haiducului Bălan, viaductele Podul Ilii şi Podul Negru, Valea Strâmbă şi observatorul de urşi;
– Şinca, unde se găseşte grota şi mănăstirea rupestră Şinca Veche, atestată documentar în sec. al XII-lea
– Şercaia, unde se găseşte Rezervaţia naturală “Poienile cu narcise din Dumbrava Vadului”, biserica Evanghelică Luterană Hălmeag, situl arheologic de la Hălmeag şi multe altele.
Microregiunea Dumbrava Narciselor reprezintă partea de est a zonei istorice Ţara Făgăraşului şi a fost înfiinţată cu scopul de a proteja şi promova regiunea, precum şi de a dezvolta proiecte comune. Rezervaţia Zona Umedă Mândra este o arie protejată de interes naţional, unde specii de animale şi păsări sălbatice şi-au găsit un mediu propice de viaţă. Rezervaţia Zona Umedă Mândra mai este cunoscută şi sub numele de Turbăria Mândra, deoarece, în jurul anilor 1957, aici se exploata turba. Rezervaţia este o zonă mlăştinoasă formată din rădăcinile şi tulpinile unei vechi păduri de stejari, care la un moment dat a fost inundată, copacii căzuţi intrând în putrefacţie, în timp formându-se turba. În anul 1960, a fost încetată exploatarea turbei, din cauza faptului că zona era foarte mlăştinoasă. Astfel că, datorită umidităţii, rezervaţia a favorizat şi favorizează dezvoltarea de specii de plante, precum trifoiştea de baltă (Menyanthes trifoliate), mesteacăn pufos (Betula pubescens), calcea calului (Caltha laeta), brăncăriţa (Alisma plantago-aguatica). În ceea ce priveşte fauna, aceasta este specifică zonelor umede şi este reprezentată de broasca ţestoasă (Emys orbicularis), tritoni cu creastă (Triturus cristatus), brotăcel (Hyla arboreia), găinuşa sălbatică (Gallinula chloropus) etc.
Rezervaţia Zona Umedă Mândra a devenit un punct de atracţie pentru “vânătorii” de fotografii, care vin aici pentru peisaje şi păsările şi animalele care trăiesc aici.
Zona este foarte mlăştinoasă, aşadar este recomandat un maximum de precauţie, pentru a nu rămâne înnămoliţi sau pentru a nu vă scufunda prin aceste locuri.
Date de contact: comuna Mândra, între Braşov şi Sibiu, la 6 km est de municipiul Făgăraş, judeţ Braşov. |