De ce sa vezi acest obiectiv?
Pentru că este un loc cu încărcătură istorică, fiind şi a doua cea mai veche biserică din Transilvania!
- Este în Hălmeag, judeţ Braşov
- Construit între anii 1160-1190
- Deschis turiștilor.
Biserica Evanghelică Luterană Hălmeag se află în localitatea omonimă, comuna Şercaia, judeţ Braşov…
- Cod monument Istoric: BV-II-a-A-11713
- Trasee amenajate: nu
Nu se cunoaşte cu exactitate data construirii sale, însă se presupune că ar fi fost cândva între anii 1160-1190, existând în acest sens un document redactat în anul 1211 de Andrei al II-lea, împăratul Ungariei, care vorbeşte despre biserica şi satul Hălmeag. De asemenea, a fost descoperită o piatră de temelie pe care era inscripţionat următorul text: Fundata Anno 1160-1190.
Biserica Evanghelică Luterană din Hălmeag este o dovadă vie a trecerii de la stilul romanic la cel gotic, sub influenţa cisterciană, care se caracterizează printr-un stil arhitectonic sobru, inspirat din formele romanicului matur. Aceste elemente de trecere se pot observa în portalul vestic, care este şi partea cea mai bine păstrată din biserică, elemente figurative în sculptura consolelor şi a cheilor de boltă. La noi în ţară au au existat două mănăstiri cisterciene, şi anume mănăstirea Igriş din judeţul Timiş şi mănăstirea Cârţa din judeţul Sibiu.
În portalul vestic al bisericii, care se află în cea mai bună stare, se poate observa în sculptura consolelor şi a cheilor de boltă elemente figurative. Biserica a fost romano-catolică şi s-a numit Sf. Petru până în anul 1542, când Johannes Honterus (1498-1549), un reformator religios al saşilor din Transilvania, a dat edictul de schimbare a religiei romano-catolice cu religia luterană.
Biserica are trei nave, una principală şi două laterale. În anul 1979, a trecut printr-un proces de restaurare. Există anumite teorii cum că în locul acesta, teutonii ar fi ridicat o cetate, însă nu există dovezi în acest sens care să vină în sprijin.
Biserica din Hălmeag este a doua ca vechime din Transilvania, după biserica mănăstirii din Cârţa. În curtea bisericii este amplasat un bust care o reprezintă pe Elisabeta, împărăteasa Austriei, cunoscută ca Sissi, lucrare realizată în semn de mulţumire adus celei care a făcut donaţii importante în perioada 1848-1849. Autorul bustului este necunoscut. Se crede că din cele 96 de busturi ale împărătesei distribuite pe teritoriul Transilvaniei, ar mai exista doar trei, din care unul se află în curtea bisericii Hălmeag, al doilea s-ar afla într-un sat lângă Cluj, iar al treilea la Viena. De asemenea, în curtea bisericii se mai găseşte un bust, care o reprezintă pe Ecaterina Varga, o luptătoare din satul Hălmeag pentru drepturile românilor din Munţii Apuseni.
Date de contact: localitatea Hălmeag, judeţ Braşov. |