De ce sa vezi acest obiectiv?
Pentru că este un loc învăluit într-o aură mister, unde au fost descoperire obiecte de bronz din sec. al IX-lea!
- Este în satul Cuzdrioara, Județ Cluj
- Datare: perioada neolitică
- Deschis turiștilor.
Aşezarea neolitică Cuzdrioara se află în satul omonim, în partea de nord-est a judeţului Cluj….
- Ctitor/Autor: nu se cunoaşte
- Cod monument Istoric: CJ-I-s-A-07024
- Trasee amenajate: nu
- Condiții de vizitare: tot timpul anului
În anul 2010, aşezarea neolitică Cuzdrioara a fost înscrisă pe lista monumentelor istorice din Cluj. Nu se cunosc foarte multe informaţii despre istoria cetăţii, însă se presupune că ar fi fost folosită încă din perioada lui Árpád (850-907), primul conducător al Ungariei şi fondatorul dinastiei arpadiene.
În urma cercetărilor arheologice, au fost descoperite în interiorul cetăţii obiecte valoroase de ceramică din perioada neolitică, romană şi medievală.
Cetatea a fost distrusă la un moment dat, din ea rămânând, în prezent, doar un val de pământ cu un diametru de 50 de m, înconjurat de conturirile unei aşezări fortificate. Dimensiunile valului de pământ se încadrează între 7 m înălţime şi 3 m lăţime pe latura de sud şi 10 m înălţime şi 6 m lăţime pe latura de nord.
Cetatea mai este cunoscută şi sub denumirea Cetatea chazarilor, o populaţie semi-nomadă de origine turcă, despre care autorul Magister P, cunoscut sub numele Anonymus scria în Gesta Hungarorum („Faptele ungurilor”), că aceştia s-au numărat printre supuşii lui Menumorut. Aceştia, au pus bazele unui stat în zna Mării Caspice între sec. VII-IX.
Aşezarea neolitică Cuzdrioara se află în cimitirul reformat situat în partea de vest a satului.
Date de contact: satul Cuzdrioara, comuna Cuzdrioara, judeţ Cluj. |