De ce sa vezi acest obiectiv?
Pentru că este un muzeu inedit al păstrării vie a unei îndeletniciri străvechi în tradiţia românească, care adăposteşte şi un atelier, în care cei interesaţi pot exersa încondeiatul ouălor!
- Este în comuna Vama, Județ Suceava
- Deschis turiștilor cu taxă de vizitare.
Muzeul oului se află în comuna Vama din judeţul Suceava, comună cu o vechime de peste 600 de ani…
- Constructor/ Autor: prof. Letiţia Orşivschi
- Condiții de vizitare: conform programului de vizitare
Persoana care a venit cu ideea înfiinţării muzeului este prof. Letiţia Orşivschi, singurul artist de încondeietor român de talie internaţională. Este membră a mai multor asociaţii, precum Asociaţia Creatorilor Populari din România, Academia Artelor Tradiţionale din România şi Asociaţia Internaţională a artiştilor Decoratori cu sediul la Fribourg-Elveţia. De asemenea, începând cu anul 1998, reprezintă România la expoziţii internaţionale de ouă decorate. Colaborează cu Muzeul Ţăranului Român şi Facultatea de Textile Iaşi, şi este doctorand în cercetarea motivelor vechi de Bucovina. Este deţinătoare a numeroase premii şi distincţii.
Muzeul adăposteşte un număr impresionant de peste 3.000 de ouă din întreaga lume, pe care prof. Letiţia Orşivschi le-a adunat în decurs de 12 ani, în urma participării la diverse expoziţii şi saloane internaţionale. Ouăle sunt lucrate în diverse tehnici şi pe diferite tipuri de suport: coajă de ou, lemn, ceramică, porţelan, piatră sau sticlă.
Colecţia muzeului este împărţită în două secţiuni: „Ouă din Bucovina” şi „Ouă din toată lumea”. În cele 22 de vitrine ale muzeului, pe lângă ouăle de potârniche, vrabie, porumbel, fazan, prepeliţă, struţ sunt expuse şi ouă rare, cum ar fi cele de emu, nandu, tinamu, broască ţestoasă, flamingo sau crocodile.
În colecţia cu specific românesc, se găsesc şi ouă din colecţia de familie a prof. Letiţia Orşivschi, vechi de peste 50 de ani.
Colecţia „Ouă din toată lumea” cuprinde ouă perforate in Cehia, ouă tradiţionale cu paie decupate sau fire metalice aplicate din Slovacia, ouă zgâriate din Germania, ouă de lemn pictate din Rusia, ouă din America Latină, ouă de broască ţestoasă din Vietnam, ouă realizate de artişti japonezi şi multe altele.
Câteva vitrine din cadrul muzeului au fost rezervate expunerii ouălor în funcţie de temă: de la motive florale, religioase la ouă din pietre şlefuite, ouă din porţelan decorat manual, ouă perforate şi jocuri de alb şi negru.
Ceea ce aduce un plus muzeului este existenţa atelierului, în care puteţi încondeia ouă sub îndrumările prof. Letiţia Orşivschi, care vă va introduce în lumea acestei îndeletniciri străvechi, devenită artă în Bucovina.
Sursa foto: pagina de fb a Muzeul Oului Vama-Bucovina
Preț intrare |
Orar de vizită |
Adulţi – 10 RON/ persoană Taxă fotografiere: 10 RON/ persoană
|
Marţi- Duminica:10:00 – 18:00
|
Date de contact: strada Gării, nr. 20, sat Vama, comuna Vama, judeţul Suceava, nr. telefon 0745 869 529. |