De ce sa vezi acest obiectiv?
Pentru că este una dintre cele mai vechi porţi din Transilvania care şi-a păstrat aspectul original până în prezent!
- Este în Braşov, judeţ Braşov
- Construit în 1559
- Deschis turiștilor.
Poarta Ecaterinei din Braşov se află lângă Poarta Şchei şi a sa istorie începe cândva în sec. al XVI.lea…
- Cod monument Istoric: BV-II-m -A-11294.01
- Trasee amenajate: nu
TPoarta Ecaterinei a fost construită pentru a facilita accesul şcheilor în Braşov, timp de câteva secole fiind şi singura poartă prin care putea fi accesată parta de vest a cetăţii Braşovului. Poarta se află la mijlocul distanţei dintre Bastionul Ţesătorilor şi cel al Fierarilor.
Se pare că a fost ridicată în anul 1559 pe locul unei porţi mai vechi din sec. al XIV-lea, numită Poarta Sfântului Duh, care a fost distrusă în urma inundaţiei din 24 august 1526, poartă atestată documentar în anul 1522.
Denumirea porţii Ecaterinei provine de la numele unei mănăstiri catolice de călugăriţe, care s-a aflat în locul unde a fost ridicat turnul porţii. De-a lungul timpului, Poarta Ecaterinei a fost cunoscută sub mai multe denumiri, porta superior, porta corpus Christi sau porta sanctae Katharinae.
Poarta este de formă pătrată şi în partea superioară întărită cu patru turnuleţe, pe trei nivele. Cele trei turnuleţe simbolizau „Jus Gladii”, care era un privilegiu acordat conducătorilor braşoveni de a acorda pedeapsa supremă. Unicitatea acestei porţi era dată de pictura bolţii turnului care a fost realizată în stil renascentist.
Turnul era prevăzut şi cu opt guri de tragere, pentru care au fost aduse bombarde special de la Praga. De-a lungul timpului, poarta a avut de suferit de pe urma a două incendii, o dată în anul 1689, şi respectiv în anul 1759. În anul 1738, a suferit fisuri, în urma unui cutremur.
Poarta Ecaterinei şi-a pierdut destinaţia iniţială după deschiderea porţilor de la Târgul Cailor în anul 1820 şi Şchei în anul 1828, fiind dărâmată în anul 1827, cu excepţia turnului. În anul următor a fost ridicată Poarta Şchei.
Între anii 1971-1973, poarta a trecut printr-un process de restaurare, al cărui scop a fost de a o aduce la aspectul ei iniţial. Deasupra intrării se poate admira stema oraşului Braşov. Lângă poartă se mai găseşte o parte din vechiul zid al oraşului.
În anul 2006, Poarta Ecaterinei a fost restaurată, iar în prezent, turnul porţii găzduieşte expoziţii periodice de artă şi istorie.
Date de contact: Strada Poarta Şchei, Braşov, judeţ Braşov. |