De ce sa vezi acest obiectiv?
Pentru că este unul dintre cele mai vechi parcuri din România, unde te poţi adăposti sub umbra răcoroasă a unor arbori vechi de peste 150 de ani!
- Este în Sibiu, Județ Sibiu
- Datare: 1856
- Suprafaţă: 22 hectare
- Bilet intrare: nu
Istoria înfiinţării Parcului Sub Arini începe în anul 1856, când inginerul Seifried a fost numit cu elaborarea proiectului şi conducerea lucrărilor…
- Condiții de vizitare: tot timpul anului
- Acces cu: bicicleta/animale/role
Parcul adăposteşte pe suprafaţa de 22 hectare, peste 68 de specii lemnoase, dintre care 30 exotice şi 38 autohtone, precum şi 95 specii de păsări. Construcţia parcului, ce a cunoscut un mare avânt, evoluează astfel. Între anii 1857-1858, au fost trasate de-a lungul fostului canal de pe strada Şcoala de înot şi al pârâului Seviş două alei principale şi au început să se planteze specii diverse de arbori. În anul 1859 a fost construit digul, iar în anul următor podul peste pârâul Trinbach. În anul 1865, s-a deschis restaurantul Sub Arini. În anul 1881, parcul trece sub tutela Societăţii pentru înfrumuseţarea oraşului care îmbogăţeşte parcul prin continuarea plantării de arbori.
În anul 1883, s-a construit sera, iar în anul 1894 prima fântână arteziană. În anul 1898, a fost construit Pavilionul de muzică, unde, în fiecare duminică, găzduia concertele purtate de fanfara militară. În anul 1904, a fost introdus în parc iluminatul electric. În 1927, pe latura de sus a parcului, s-a dat în folosinţă stadionul municipal, care, între anii 1977-1981, a fost modernizat, ajungând să aibă o capacitate de 24.000 de spectatori.
În anul 1979, au fost asfaltate principalele alei, iar vechiul Pavilion de muzică este înlocuit cu o estradă nouă. De asemenea, este reamenajată şi fântâna arteziană. Vor fi amenajate şi terenuri de joacă pentru copii.
Parcul a căpătat în timp aspectul unei grădini botanice prin numărul mare de arbori plantaţi, arbori autohtoni şi aduşi din ţări străine, precum şi Japonia, China, America de Nord, Centrală, Himalaia sau zona Alpilor.
Printre speciile de arbori pe care vizitatorul îi poate admira se numără Stejarul roşu American, plopul alb de Himalaia, Bradul argintiu, bradul de caucaz, pinul negru austriac etc. Valoarea acestui parc este dată de exemplarele de arini, tei şi stejari, cu o vechime de peste 150 de ani, precum şi de speciile exotice din Extremul Orient (ginkgo-arborele vietii, magnolia) şi din America de Nord (chiparos de California, stejar de baltă, nuc negru, roscov de Canada, arbore de lalea, arţar de zahăr, molid întepător etc.).
Date de contact: Bulevardul Victoriei, Sibiu, judeţ Sibiu, nr. telefon 0269.252.153. |