De ce sa vezi acest obiectiv?
Pentru că este o frumoasă rezervaţie naturală, situată într-o zonă spectaculoasă, care adăposteşte specii floristice rare!
- Este pe teritoriul administrativ al oraşului Drobeta Turnu-Severin, Județ Mehedinţi
- Rezervaţie naturală de tip floristic
- Suprafaţă: 305 ha
- Deschis turiștilor fără taxă de vizitare.
- Fără condiții de campare
- Anul înfiinţării: 2000
- Trasee marcate: nu
Rezervaţia Gura Văii Vârciorova se află pe teritoriul administrativ al oraşului Drobeta Turnu-Severin, pe malul stâng al Dunării, în munţii Almăjului şi Locvei, judeţ Mehedinţi. Rezervaţia Gura Văii Vârciorova a fost înfiinţată prin Legea nr. 5 din 6 martie 2000, publicată în Monitorul Oficial al României, nr. 142 din data de 12 aprilie 2000. Este inclusă în Parcul Natural Porţile de Fier şi se întinde pe o suprafaţă de 305 ha.
Rezervaţia naturală “Gura Văii Vârciorova” adăposteşte specii floristice rare, unele dintre ele fiind înscrise pe Lista roşie a IUCN, care a fost creat în anul 1963 şi reprezintă un indicator al stării de sănătate a biodiversităţii. Dintre speciile rare se numără, unghia ciutei (Ceterach officinarum), garofiţe din speciile Dianthus banaticus şi Dianthus variciorovensis, mărarul Porţilor de Fier (Cachrys ferulacea), cămaşa romanilor (Petrorhagia saxifrage) etc.
În ceea ce priveşte flora, aceasta este reprezentată de o mare diversitate de arbori şi arbuşti cu specii de gârniţă (Quercus frainetto), gherghinar (Crataegus pentagyna), vişin turcesc (Prunus mahalaeb), smochinul (Ficus carica) etc. precum şi de o asociaţie vegetală cu specii rare precum laleaua galbenă, Prangos carinata, Rubus severinensis, etc.
În apropierea rezervaţiei naturale Gura Văii-Vârciorova se află alte două rezervaţii naturale, Cracul Crucii şi Cracul Găişoara.
Date de contact: pe malul stâng al Dunării, teritoriul administrativ al oraşului Drobeta Turnu-Severin, judeţ Mehedinţi. |