De ce să vezi acest obiectiv?
Pentru că este cea mai înaltă şi spectaculoasă cascadă din Carpaţii Meridionali şi a doua de pe suprafaţa României!
- Este în arealul geografic al munţilor Bucegi
- Căderea de apă: aproximativ 100 de metri.
Cascada „Obârşia Ialomiţei” este o cascadă spectaculoasă, care porneşte de sub masivul muntos al vârfului Omu, având o cădere de apă de aproximativ 100 de metri…
- Trasee amenajate: da
- Trasee marcate: da
- Condiții de vizitare: tot timpul anului, echipament montan
Cascada se află în valea cu acelaşi nume şi oferă un peisaj rupt din poveşti iubitorilor de natură şi de drumeţii montane. Valea Obârşiei este o vale de origine glaciară, formată din două căldări, una inferioară şi una superioară, despărţite una de alta printr-un prag, loc în care s-a format cascada. Din acest loc izvorăşte râul Ialomiţa. De-o parte şi de alta, cascada primeşte o serie de torente de înclinaţie mare, care dau versantelor Obârşiei şi Doamnelor înfăţişarea de mici abrupturi.
Cascada este străjuită în stânga de Munţii Obârşia şi în dreapta de Culmea Doamnele. Pentru a ajunge la cascadă puteţi urma traseul marcat cu albastru, care începe de la Hotel Peştera, din staţiunea Buşteni, şi coboară spre nord-vest, spre vârful Omu. În partea vestică, traseul se intersectează cu staţia de telecabină Peştera-Babele, urmând să se despartă după câţiva zeci de metri de aceasta, pentru a urma o potecă ce se îndreaptă spre nord-est, pe piciorul Babelor. În continuare, traseul urcă spre nord unde se găseşte Valea Obârşiei.
Dacă doriţi să rămâneţi peste noapte în zonă, puteţi opta pentru Cabana Omu sau la o unitate de cazare din staţiunea Buşteni.