De ce sa vezi acest obiectiv?
Pentru că este o frumoasă clădire în stil gotic englez al epocii Tudorilor, care adăposteşte obiecte valoroase de artă din
- Este în Bucureşti, Județ Bucureşti
- Construit în 1945
- Deschis turiștilor cu taxă de vizitare.
Muzeul de Artă Veche Apuseană „Ing. Dumitru Furnică Minovici” se află pe strada Nicolae Minovici nr. 3, în apropiere de parcul Herestrău…
- Constructor/ Autor: arhitect Enzo Canella
- Cod monument Istoric:
- Condiții de vizitare: conform programului de vizitare
Muzeul a fost înfiinţat de Dumitru Minovici, nepotul de soră al doctorilor Mina şi Nicolae Minovici. Încă din copilărie acesta a manifestat o atracţie pentru artă, însă părinţii l-au îndrumat spre o facultate tehnică. În primii ani de după primul război mondial, a urmat cursurile Facultăţii Tehnice a Universităţii din Toulousse, unde a primit diploma de inginer chimist. Ulterior, a urmat studiile doctorale la Ecole du Petrole din Strasbourg.
Se va întoarce în ţară şi în anul 1925 va fi angajat de Societatea Creditul Minier. Până în anul 1928, a ocupat funcţia de director al Rafinăriei de Uleiuri din Orşova, ulterior fiind numit director al Serviciului Comercial, funcţie pe care a ocupat-o până în anul 1934, când a fost numit director al filialei „Cremin” din Austria.
A mai ocupat funcţia de director al Departamentelor Filialelor din străinătate, preum Crédit Minier Franco-Roumain din Paris; Nile Oil Alexandria din Egipt; Petroleum Associatie din Rotterdam; Azienda Petroli Italo-Rumena din Roma; Creditul Minier G.m.b.H., din Viena; Creditul Minier A.G., Berlin şi Union Spolecnost pro obchod mineralnimi oleji s.r.o., din Praga.
A fost şi membru în Consiliile de Administraţie la Crédit Minier Franco-Roumain, Petroleum Asscociatie, Azienda Petroli Italo Rumena şi Creditul Minier din Viena. Funcţiile pe care le-a ocupat i-au oferit posibilitatea de a călători aproape săptămânal pentru a încheia contracte, astfel că nu şi-a neglijat pasiunea pentru artă, nepierzând nicio ocazie de a vizita muzee, anticariate sau de a participa la vânzări de licitaţii de obiecte de artă.
A achiziţionat multe obiecte rare de artă medievală, pe care le-a trimis în ţară, cu scopul de a înfiinţa un muzeu la întoarcere.
Este o clădire realizată în stil gotic englez al epocii Tudorilor, între anii 1939 şi 1941, cu elemente specifice stilului flamand şi veneţian, după planul arhitectural realizat de arhitectul italian Enzo Canella şi Ing. Dumitru Minovici. În martie 1945, Dumitru Minovici a donat muzeul Academiei Române pentru a nu se pierde după naţionalizare şi va ocupa funcţia de director al Muzeului, după ce Societatea Cremin se va desfiinţa. A lucrat şi la secţia de stampe, unde îşi dătea avizul în legătură cu diverse obiecte ce urmau să fie achiziţionate, precum cărţi, desene, mansucrise etc. După anul 1948, a participat în mod frecvent la comisiile de achiziţii ale diverselor muzee. În anul 1982, s-a stins din viaţă.
Colecţia muzeului este formată dintr-o serie de piese valoroase de artă europeană din sec. XV-XIX, cum ar fi arme medievale şi moderne, mobilier de artă renascentist-toscană şi elisabethană, tapiserii flamande cu o vechime de peste 350 de ani, opere realizate de pictori italieni, flamanzi şi germani, precum şi o bibliotecă din lemn masiv de nuc, în stil neoclasic, achiziţionată de la Viena, peste 2000 de volume îmbrăcate în piele, ediţii princeps, cu coperte gravate din literatură şi artă.
Cum ajungi la muzeu:
RATB: Aeroportul Băneasa / Şoseaua Bucureşti-Ploieşti (112, 205, 261, 301, 605, 131, 148, 149, 301, 304, 335, 605, 780, 783), Complex Comercial Băneasa (131, 261, 335, 605).
Sursa foto: primariasector1.ro
Preț intrare |
Orar de vizită |
Adulţi – RON
|
Luni – Duminică: 9:00 – 17:00
|
Date de contact: Str. Nicolae Minovici nr. 3, sector 1, Bucureşti, nr. telefon 021.311.39.30. |