De ce sa vezi acest obiectiv?
Pentru că evocă viaţa marelui conducător al Revoluţiei de la 1821!
- Este în satul Vladimir, comuna Vladimir, judeţul Gorj
- Construit în
- Deschis turiștilor cu taxă de vizitare.
Casa memorială „Tudor Vladimirescu se află în satul Vladimir, la aproximativ 50 de km sud-est de Târgu Jiu…
- Constructor/ Autor: arhitect Iulius Doppelreiter
- Cod monument Istoric: GJ-IV-m-B-09505
- Condiții de vizitare: conform programului de vizitare
A fost înfiinţată în anul 1932, cu ajutorul Ligii Naţionale a Femeilor Române din Gorj conduse de A Arethia Tătărescu şi este o replică după casa originală în care a trăit Tudor Vladimirescu, realizată de arhitectul Iulius Doppelreiter, având ca model de inspiraţie o fotografie publicată la începutul sec. al XX-lea.
În prezent, casa memorială se află în patrimoniul Muzeului Judeţean Gorj. Se află înscrisă în categoria monumentelor comemorative din Lista monumentelor istorice. Clădirea este o construcţie tipic ţărănească, cu două camere, vatră şi odaie, şi pridvor de lemn, cu stâlpi sculptaţi în stilul arhitectural specific zonei Gorjului. Cele două încăperi ale casei memoriale evocă viaţa şi activitatea lui Tudor Vladimirescu, prin obiecte, imaginini şi documentele referitoare la viaţa acestuia.
În anul 1780, se va naşte în acest sat Tudor Vladimirescu, fiul lui Constantin şi Ioana Vladimirescu, cel care avea să fie conducătorul Revoluţiei din 1821. După ce va învăţa noţiunile elementare de citire şi scriere de la preotul satului Pârvu Ciuhoi, Tudor Vladimirescu îşi va continua studiile la Craiova, fiind sprijinit financiar de boierul Ioan Glogoveanu. Domnitorul Ţării Româneşti, Constantin Ipsilanti, îi va încredinţa sarcina de a forma un corp de voluntari pentru apărarea Olteniei împotriva trupelor neregulate otomane, în momentul acela fiind un negustor renumit de vite. Ulterior va fi numit mare comis, vătaf de plai la Cloşani (Mehedinţi), apoi mare slugger. Între anii 1806-1812, participă la războiul ruso-turc, ca ofiţer rus, cu gradul de locotenent, şi va fi decorat pentru meritele sale de ţarul Rusiei, Alexandru, cu Ordinul Sf. Vladimir cu spadă. Revoluţia din 1821, organizată şi condusă de Tudor Vladimirescu, va începe în data de 23 ianuarie odată cu citirea Proclamaţiei de la Padeş şi va continua cu fortificarea mănăstirilor din nordul Olteniei, Tismana, Motru, Strehaia, şi cu organizarea taberei de instruire de la Ţânţăreni. În dimineaţa zilei de 27 mai 1821, Tudor Vladimirescu va muri asasinat de Lassani şi Caravia, ofiţerii generalului Alexandru Ipsilanti.
Sursa foto: gorj-turism.ro
Preț intrare |
Orar de vizită |
Adulţi – RON
|
Marţi – Duminică: 9:00 – 17:00 Luni: închis. |
Date de contact: satul Vladimir, comuna Vladimir, judeţ Gorj, nr. tel: 0253.212044. |