De ce sa vezi acest obiectiv?
Pentru că este cea mai mare atracţie turistică a Timişoarei!
- Este în Timişoara, Județ Timiş
- Construit între anii 1732-1734
- Deschis turiștilor fără taxă de vizitare.
Bastionul Maria Therezia este singura structură păstrată din vechea Cetate a Timişoarei care mai poate fi admirată…
- Cod monument Istoric: TM-II-m-A-06103.03
- Condiții de vizitare:
Construcţia bastionului a început în anul 1732 şi se încadrează în categoria fortificaţiilor cu trei inele. Numele original al bastionului era Ravelinul Depozitului de Proviant, însă denumirea i s-a schimbat în Maria Therezia, în jurul anilor 1744-1745, ca omagiu adus reginei.
Bastionul era un loc destinat alimentelor. Alături de acest bastion au mai fost ridicate alte 8 bastioane – bastionul Carol, Francisc, Iosef, Hamilton, Castelul, Mercy, Eugeniu, Elisabeth- , precum şi porţile Viena, Petrovaradin şi Transilvania.
În afară de bastionul Maria Theresia, a mai supravieţuit un fragment din zidurile fostei Cetăţi a Timiţoarei, care se găseşte în Parcul Botanic, şi încă unul pe Calea Al. Ioan Cuza. Celalte bastioane au fost dărâmate pentru a face loc noilor construcţii ale oraşului.
În anul 1716, după cucerirea Timişoarei de către habsburgi, s-a constatat că fortificaţiile nu erau destul de rezistente pentru a ţine piept noilor tehnici de luptă, astfel că cetatea Timişoarei a fost refăcută în întregime, în stil Vauban, între anii 1723-1765. Cu această ocazie, suprafaţa sa a fost mărită, fiind de zece ori mai mare decât cea anterioară, iar spaţiul interior a fost înconjurat de trei centuri stelare care puteau fi umplute cu apă. Accesul se făcea ărin trei porţi, poarta Vienei, Petrovaradinului şi a Ardealului, care au fost demolate în întregime în anul 1891.
În anul 2010, bastionul Maria Theresia, care se întinde pe o suprafaţă de 9.000 de m pătraţi, a fost redeschis publicului, după ce a trecut prin doi ani de reconstrucţie şi reamenajare. Lucrăirile au făcut parte din proiectul intitulat „Reabilitare şi revitalizare a fortificaţiei cetăţii Timişoarei, Bastionul Theresia”, finanţat prin programul PHARE 2005.
Podul Bastionului care nu mai fusese folosit în ultimele decenii a fost transformat într-o sală de expoziţie sau conferinţe.. În curtea bastionului a fost amenajată o zonă pietonală în trepte, care serveşte ca scenă pentru diverse evenimente, iar în mijlocul ei, la nivelul solului, a fost construit un spaţiu cu sticlă din podea şi până în tavan, unde funcţionează o ceainărie.
În prezent, Bastionul Maria Theresia este folosit ca pasaj şi, în acelaşi timp, găzduieşte spaţii comerciale, restaurante, baruri, un club şi o librărie. De asemenea, adăposteşte şi două expoziţii permanente ale Muzeului Banatului, „Tehnologia Informaţiei şi Comunicaţiilor” şi „Vioara – o pasiune de viaţă”, cu scopul de a omagia postum pe lutierul şi omul de ştiinţă dr. Cornel Şuboni, care poată fi vizitată de marţi până duminică, între orele 10 – 16.30.
Periodic în spaţiile bastionului se organizează diverse expoziţii temporare.
Sursa foto: voceatimisului.ro
Date de contact: Strada Hector nr. 2, Timişoara, judeţ Timiş. |