De ce sa vezi acest obiectiv?
Pentru că muzeul reconstituie atmosfera ambientală specifică stilului de viaţă al elitei gălăţene de la sfârşitul sec. al XIX-lea şi începutul sec. al XX!
- Este în Galaţi, Județ Galaţi
- Construit în 1900
- Deschis turiștilor cu taxă de vizitare.
Muzel „Casa Colecţiilor” din Galaţi este adăpostit într-o clădire care datează din anul 1900, construtită iniţial cu scopul de a servi drept farmacie…
- Constructor/ Autor:
- Cod monument Istoric: GL-II-m-B-03045
- Condiții de vizitare: conform programului de vizitare
Clădirea avea subsol, parter, etaj şi mansardă, la parte aflându-se farmacia, iar la etaj locuinţa farmacistului şi a personalului de serviciu.
Stilul arhitectural este unul specific începutului de sec. XX. Primul proprietar al farmaciei a fost Contantin Ţinc. Acesta s-a născut la Giurgiu în anul 1857, iar în anul 1883 a obţinut titlul academic de licenţiat în farmacie. În anul 1886, în urma unui concurs pentru concesii de farmacie, va obţine concesia unei noi farmacii pentru oraşul Galaţi. Farmacia a ajuns să fie recunoscută pe plan internaţional, fiind premiată la diverse expoziţii internaţionale de la sfârşitul sec. al XIX-lea şi începutul sec. al XX-lea.
Acesta a fost membru în consiliul de igienă al oraşului Galaţi, membru al Societăţii farmaciştilor din ţară şi ofiţer al ordinului „Coroana României”. De-a lungul vieţii a ocupat diverse funcţii, de consilier comunal al oraşului Galaţi şi senator de Corvului în perioada 1907-1911. De asemenea, a ocupat şi funcţia de primar de mai multe ori, între oraşului Galaţi şi senator de Corvului în perioada 1907-1911. A ocupat şi funcţia de primar între 7 martie 1898-noiembrie 1898, ultimele patru luni ale anului 1904 şi în perioada 20 martie 1914-17 octombrie 1917.
În anul 1949, în urma naţionalizării, clădirea a intrat în proprietatea statului. Între anii 1994-2006, clădirea a trecut printr-un proces de restaurare, în urma finanţării de către Ministerul Culturii şi Cultelor şi a Consiliului Judeţului Galaţi. În anul 2002, clădirea a intrat în administrarea Consiliului Judeţului Galaţi prin intermediul Muzeului de Istorie Galaţi. Tot în acest an, Ministerul Culturii şi cultelor a aprobat cererea de schimbare a destinaţiei clădirii, din „Farmacia Ţinc” în Muzeul colecţiilor, depusă de Consiliul Judeţului Galaţi.
Muzeul „Casa Colecţiilor” adăposteşte la primul etaj expoziţia permanentă „Ambient interior gălăţean – sfârşitul sec. al XIX-lea – începutul sec. al XX”, care înfăţişează atmosfera ambientală specifică stilului de viaţă al elitei gălăţene din perioada menţionată mai sus şi „Restituiri Maksay”, care încearcă să recreeze atmosfera renumitului atelier al fotografilor gălăţeni George şi Jean Maksay, laboratorul şi cabinetul foto, prin bunurile provenite din acest atelier (aparatură foto, documente personale, fotografii şi clişee din sticlă, obiecte destinate tehnicii fotografice etc.).
În acest sens s-a reconstituit un salon de epocă, prin expunerea de obiecte din perioada repectivă, precum mobielier, în stil eclectic, derivat din Biedermeier, obiecte decorative, picturi şi fotografii de familie, piese de vestimentaţie etc.. De asemenea, s-au reconstituit şi câteva mini cadre ambientale, reprezentative pentru acele vremuri, cum ar fi mini Salonul pentru ceai şi cafea, mini Salonul pentru jocul de cărţi şi biroul. Obiectele expuse în această încăpere sunt argintăria provenită de la Comisia Europeană a Dunării, alături de diverse obiecte de artă decorativă şi articole de vestimentaţie de la sfărşitul sec. al XIX-lea şi începutul sec. al XX-lea.
Mini salonul pentru jocul de cărţi reconstituie un cadru ambiental destinat relaxării din care nu lipsea măsuţa pentru jocul de cărţi şi măsuţa pentru fumat, muzica. De asemenea sunt expuse şi repere ale modei vestimentare masculine.
Biroul, considerat un spaţiu pentru lectură şi rezolvarea diverselor activităţi profesionale şi gospodăreşti, este constituit din garnitură de mobilier şi obiecte specifice unui astfel de spaţiu.
Muzeul dispune şi de spaţii destinate expoziţiilor temporare.
Preț intrare |
Orar de vizită |
Adulţi – 4 RON |
NOIEMBRIE – MARTIE: Miercuri – Duminică: 9:00 – 17:00 Luni, Marţi: închis, cu excepţia zilelor în care au loc manifestări culturale. APRILIE – OCTOMBRIE : Miercuri – Duminică: 10:00 – 18:00 |
Date de contact: Strada Eroilor nr.64, Galaţi, judeţ Galaţi, nr. telefon 0236.414.228. |