De ce sa vezi acest obiectiv?
Pentru că este un muzeu reprezentativ pentru zona Mediaşului!
- Este în Mediaş, Județ Sibiu
- Anul înfiinţării: 1949
-
Deschis turiștilor cu taxă de vizitare.
- Constructor/ Autor:
- Cod monument Istoric: SB-II-m-12438.2
- Condiții de vizitare: conform programului de vizitare
Muzeul Mediaş îşi are începuturile în anul 1950, având la bază o colecţie veche, ce data din prima jumătate a sec. al XIX-lea, aparţinând Gimnaziului Evanghelic din Mediaş, la care ulterior au fost adăugate piese din Muzeul Biertan. Muzeul este adăpostit în claustrul vechii mănăstiri franciscane, o frumoasă clădire impunătoare, ce datează din sec. al XV-lea. După anul 1948 a fost folosită ca internat al unei şcoli, şi începând din anul 1970 a devenit sediul Muzeului Municipal Mediaş,
Muzeul este structurat în trei secţii: de arheologie şi istorie, de etnofragie şi artă şi de ştiinţe ale naturii. În cadrul muzeului, se mai găseşte o arhivă, bibliotecă, diatecă, fonotecă şi fototecă.
Expoziţia secţiei de Istorie-Arheologie este structurată în ordine cronologică pentr a surprinde viaţa comunităţilor din zona Mediaşului, astfel: arheologie preistorică, civilizaţie clasică, medievală şi modernă. Secţiunea de arheologie preistorică este compusă din exponate din perioada V – I î. Chr., precum ceramica culturii Petreşti, unele confecţionate din silex şi obsidian, unelte din corn, material ceramic al culturii Coţofeni etc. Vase de lut specifice culturilor Wietenberg şi Noua, arme, unelte, podoabe confecţionate din bronz reconstituie epoca bronzului. Un exponat valoros al acestei epoci este mormântul de înhumaţie în ciste de piatră care a aparţinut purtătorilor culturii Schnekenberg, descoperit pe teritoriul oraşului. Epoca hallstattiană este reprezentată de material ceramic provenind din aşezarea fortificată de pe „Dealul Cetăţii” din Mediaş, precum şi de descoperiri aparţinând unor populaţii migratoare, scitice şi celtice, de la Şaroş Sonde (Jud. Mureş) şi Aţel (Jud. Sibiu), din sec. VI – IV î. Chr.
Secţiunea clasică este dedicată aspectelor de civilizaţie dacică şi romană. Majoritatea exponatelor sunt descoperiri arheologice de pe teritoriul actual al Mediaşuluui şi din împrejurimi. Pot fi admirate vase ceramică de factură dacică, cum ar fi chiupuri, ceşti, vase de tip fructieră, fragmente de unelte confecţionate din fier, podoabe din argint descoperite la Şeica Mică şi Mediaş. Materialele de epocă romană datează din sec. II-III d. Chr. şi reprezintă vase de ceramică confecţionate în ateliere locale, fragmente ceramice de tip terra sigillata, piese de podoabă din bronz, pietre semipreţioase, monumente sculpturale şi funerare etc. Perioada post-romană este constituită din descoperiri efectuate în zona Mediaşului, Boarta şi necropolele de la situl arheologic Brătei, precum şi din numeroase urne funerare de incineraţie Secţiunea medievală este dedicată, în principal, evoluţiei cetăţii Mediaşului, în acest sens putând fi admirată şi o machetă creată după planurile originale ale arhitectului italian Giovani Morandi din anul 1699. De asemenea, vizitatorul poate afla pe scurt şi despre formaţiunile politice româneşti, aspecte ale vieţii economice şi sociale din perioada evului mediu transilvănean. Secţia modernă prezintă aspecte mai importante din lupta pentru libertate socială şi naţională, activitatea reprezentanţilor „Şcolii Ardelene” şi a rolului în dezvoltarea conştiinţei naţionale a românilor. De asemenea, sunt expuse diverse documente referitoarea la Răscoala lui Horea, Cloşca şi Crişan din anul 1784 şi din Revoluţia de la 1848-1849.
Secţia de Etnografie-Artă este organizată la parterul muzeului şi este constituită din obiecte folosite la păstorit şi în agricultură, precum şi costume ale portului românesc, săsesc şi maghiar. O serie de foto-copii ale unor lucrări ce aparţin unora dintre cei mai renumiţi artişti renascentişti germani din sec. al XV-XVI-lea, precum şi o serie de picturi din sec. XVII-XX-lea, ale unor autori necunoscuţi constituie expoziţia de artă.
Secţia de Ştiinţe ale naturii aduce în prim plan imagini geografice şi climatologice, faună şi floră specifice zonei. Din cauza spaţiului mic de care dispune muzeul, patrimoniul secţiei este valorificat prin organizarea expoziţiilor temporare.
Sursa foto: www.onsj2008.hum.ro
Preț intrare |
Orar de vizită |
Adulţi – 4 RON Expoziţii particulare găzduite de muzeu au un tarif special.
Taxă fotografiat: 7 RON |
Luni-Vineri: 09:00 – 17:00
|
Date de contact: Str. Mihai Viteazul nr. 46, Mediaş, judeţ Sibiu, nr. telefon 0369.445.024. |