De ce sa vezi acest obiectiv?
Pentru că unul dintre cele mai retrase schituri din ţara noastră, undeva la poalele Muntelui Buila, în cadrul Parcului Naţional Buila-Vânturariţa!
- Este în comuna Bărbătești, localitatea Băile Olăneşti, județul Vâlcea.
- Construit în 1520
- Poartă Hramul „Sfântul Ilie Proorocul”
- Deschis turiștilor
Schitul Buila se află în localitatea Băile Olăneşti, undeva ascunsă în pădurile dese de la poalele Muntelui Buila…
- Cod monument Istoric: VL-II-m-B-09716
- Trasee amenajate:
- Întemeietori: Pahomie monahul şi Sava Haiducul
- Sărbătoare anuală: 20 iulie
Conform unor două pisanii mai vechi, schitul ar fi fost întemeiat în anul 1520 de Pahomie monahul, fiul lui Iordache Pârşcoveanu vel Stolnic şi Sava Haiducul, puţin mai sus de Izvorul Frumos sau ar fi fost ridicat în anul 1509 de monahul Pahomie, despre care se crede că ar fi fost Barbu Craiovescu, ctitorul Mănăstirii Bistriţa. Acesta ar fi ridicat biserica în semn de mulţumire lui Dumnezeu, că a scăpat cu viaţă din calea lui Mihnea cel Rău, care dorea să-l omoare. Ar fi fost ajutat la zidirea schitului de căpitanul Sava, numit şi „Sava haiducul” , cunoscut pentru prădarea unor bogaţi pentru a-i hrăni pe cei ascunşi la „Izvorul Frumos” de Mihnea cel Rău. Actuala pisanie apare în anul 1684, dar se crede că în acest an ar fi fost reparată şi restaurată de Constantin vel Spătar, viitorul voievod Constantin Brâncoveanu.
Au fost emise diverse ipoteze în legătură cu identitatea ctitorului bisericuţei. Unii sunt de părere că Barbu Craiovescu, călugărit ar fi zidit o biserică mică de lemn, în apropiere de Izvorul Frumos, iar Constantin Brâncoveanu ar fi zidit bisericuţa de sub peretele de stâncă.
Schitul Pahomie apare menţionat în două documente, unul care datează din anul 1793, semnat de Alexandru Moruzzi, prin care întărea anumite scutiri de dări sihaştrilor de aici şi în altul din anul 1798, prin care domnitorul Constantin Hangheli întărea anumite danii schitului din Buila.
Biserica schitului se află aproape în totalitate sub stânca muntelui şi este zidită în formă de navă. Interiorul, de dimensiuni foarte mici, este împărţit în altar şi naos. Pridvorul este mic, deschis şi fără ferestre, fiind susţinut de şase stâlpi din piatră. Două ferestre mici aflate pe zidul din dreapta a naosului luminează interiorul.
Catapesteasma bisericii este din zid. Faţadele exterioare ale bisericii sunt văruite în alb, iar acoperişul este din tablă.
Pictura realizată în tehnica frescă este opera pictorului Stan Hermeneanu, ajutat de Vasile Ciugulin.
În data de 17 decembrie 1824, schitul era metoc al mănăstirii Iezer, şi se afla într-un stadiu avansat de distrugere, astfel că în anul 1880, schitul a fost părăsit. Abia în anul 1952, biserica şi chiliile schitului au fost refăcute.
În data de 30 septembrie 1956, schitul Pahomie a fost sfinţit de către episcopul Iosif al Râmnicului. În anul 1997, pictura fost restaurată de către ierodiaconul Popa Nicolae, din Perişani, ajungând într-un stadiu avansat de deteriorare din cauza infiltraţiilor.
La vest de biserică se află clădirea pentru stăreţia, trapeza, bucătăria şi chiliile. Meşteri zidari din localitatea Costeşti, judeţul Gorj şi meşteri tâmplari din comuna Bărbăteşti au ridicat clădirea anexă, precum şi biserica.
Pentru a ajunge la schit, se merge pe drumul naţional 64A, până în localitatea Băile Olăneşti. În localitatea Pauşeşti Măglaşi se virează la stânga săre satul Cheia DJ 654. De aici, se merge pe un drum forestier până la apa numită „Izvorul Frumos”.
Date de contact: comuna Bărbătești, localitatea Băile Olăneşti, județul Vâlcea. |